Business Internaţional

Incurcaturi franco-germane provocate de restructurarea grupului Alstom

20.05.2004, 00:00 19

Pentru a intari structura financiara a Alstom, planul negociat in ultimele zile intre Paris si Bruxelles prevede implicarea statului si a bancilor in capitalul grupului francez, antrenand o recapitalizare totala de aproape 2 miliarde de euro, relateaza Le Figaro.
Statul, care furnizase 800 de milioane de euro sub forma unui imprumut pe termen mediu, ar trebui sa converteasca ansamblul acestor creante in titluri. Din perspectiva bancilor, decizia este mult mai delicata. Ministrul de Finante Nicolas Sarkozy a indicat ieri ca trebuie sa convinga bancile sa fie "la inaltimea responsabilitatii" pe care si-o asuma, iar acestea pot conta "pe sprijinul guvernului" in luarea deciziei. Detaliile planului ar trebui finalizate pana vineri si anuntate la inceputul saptamanii viitoare. Adunarea Generala Alstom va avea loc in iulie pentru a se aproba marirea de capital.
In timp ce Comisia Europeana si Ministerul Finantelor francez stabilesc ultimele detalii cu privire la recapitalizarea Alstom, afacerea renaste pe terenul diplomatic, pentru ca a iscat nemultumirea grupului german Siemens. Colacul de salvare pentru Alstom, care prevede infuzia de capital de 2 miliarde de euro plus alte 8 miliarde de euro drept garantii, este neincapator si pentru Siemens, care dorea sa preia controlul activitatilor energetice ale Alstom si sa recupereze constructia TGV (train a grande vitesse), se arata intrigat si ameninta chiar cu depunerea unui recurs la Curtea Europeana de Justitie, daca Bruxelles-ul aproba planul Alstom. Siemens nu este dispus sa cumpere doar activele izolate pe care le cedeaza Alstom. Pentru guvernul german, problema apare dupa atitudinea ostila manifestata de producatorul de medicamente Sanofi fata de Aventis. 
Paradoxal, momentul Alstom survine in momentul in care francezii si germanii militeaza intens pentru cooperarea lor industriala, dupa cum spune Gerhard Schroder, "mai presus de egoismele nationale". La randul lui, Jean-Pierre Raffarin a planuit o vizita la Berlin la sfarsitul lui mai  pentru a examina metodele de a favoriza nasterea "campionilor industriali de care are nevoie Europa de maine".
 Ieri, titlurile Alstom, care se apreciasera cu 17,39% in ajun, au scazut cu 14,81%, pana la 1,15 euro per actiune.
In timpul zilei de ieri s-a zvonit ca la intalnirea de la Berlin dintre Schoder si Wolfgang Clement, Ministrul de Finante german, pe de o parte, si Jean-Pierre Rafarin  si Nicolas Sarkozy, ministrul de finante francez, pe de alta parte, vor mai participa si conducatorii grupurilor Alstom si Siemens. Speculatiile au fost imediat clasificate de catre guvernul francez drept neadevarate. Unii oficialii germani si-au exprimat frustrarea ca solutia Frantei la problema Alstom ignora interesul germanilor de la Siemens, care vroiau sa achizitioneze parte din activele grupului industrial.
Un raport elaborat de un grup de experti condusi de ex-ministrul de finante francez Dominique Strauss-Kahn evalueaza problemele cu care se confrunta Europa si concluzioneaza ca Europa trece printr-o "criza tripla", care le  va costa pe statele membre UE de doua ori mai mult decat sunt pregatite sa plateasca. "Institutiile nu functioneaza bine, sunt amenintate de paralizie si prezinta deficit democratic. Nimeni nu stie de ce exista azi Europa, si unde se indreapta ea", spune raportul. "Pentru prima data, uniunea isi pune problema granitelor sale", afirma Strauss-Kahn. El  propune o gama de 50 de solutii, de la cele mai controversate, ca marirea bugetului uniunii cu miliarde de euro pana la construirea Muzeului European. Totodata, el mai sugereaza marirea pragului bugetului uniunii la 2% din PIB, actualmente nivelul fiind situat la 1,24% din PIB-ul zonei, in timp ce conducatorii statelor membre s-au adresat deja lui Romano Prodi  pentru a diminua procentul la 1% din PIB, adica jumatate din ceea ce propusese Strauss-Kahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24