Business Internaţional

Industriasilor germani le-a revenit increderea

29.01.2003, 00:00 11

Indicele calculat de institutul german Ifo, urmarit indeaproape de investitori si analisti, a urcat in ianuarie pentru prima data in ultimele opt luni. Directorul institutului a declarat ca este prematur, totusi, sa se considere ca prima economie a Europei a intrat in expansiune.
Indicele institutului economic Ifo cu privire la increderea in sectorul corporatist al Germaniei a crescut pana la 87,5 de la cea mai scazuta valoare din ultimele 11 luni inregistrata in luna decembrie, de 87,1, conform mediei estimarilor a 31 de economisti chestionati de Bloomberg News. Companiile se asteapta ca o redresare a economiei globale sa impulsioneze exporturile, au declarat analistii inaintea publicarii raportului.
Productia industriala, comenzile fabricilor si exporturile au crescut in noiembrie, conform cifrelor publicate in aceasta luna. Economia germana a inregistrat, in 2002, cel mai lent ritm de crestere diu ultimii zece ani. In Statele Unite, care absorb aproximativ o cincime din exporturile europene, productia a inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimii 11 ani in luna decembrie.
Hochtief AG, cea mai mare companie americana din sectorul constructiilor, se asteapta la o crestere a castigurilor pe fondul unui climat "exceptional" al afacerilor ce va caracteriza Statele Unite, cea mai importanta piata a companiei, a declarat directorul executiv al companiei.
Economia americana a crescut probabil intr-un un ritm anual de 1% in trimestrul patru, dupa o rata de 4% inregistrata in trimestrul anterior, conform raportului ce urmeaza a fi publicat de Departamentul de Comert.
Nivelul comenzilor de bunuri de folosinta indelungata si productia regiunii Chicago vor indica probabil in aceasta saptamana ca economia incepe sa se redreseze, spun analistii. Un indice menit sa estimeze directia economiei americane a crescut pentru a treia luna consecutiva, venind in sprijinul previziunilor conform carora la mijlocul acestui an se va inregistra o accelerare a ratei de crestere economica.
Economia Chinei a crescut cu 8% anul trecut, dar ritmul de crestere va fi mai lent in acest an, de 7,7%, conform mediei estimarilor a 8 analisti intervievati de Bloomberg News.
Totusi, temerile legate de posibila izbucnire a unui razboi in Irak au generat o scadere a valorii actiunilor si a dolarului, cat si o crestere a pretului la petrol.
Uniunea Europeana a declarat ca economia zonei euro, in valoare de 7 mii de miliarde de dolari, ar putea scadea anul acesta, dupa ce anul trecut aceasta a raportat cel mai lent ritm de crestere de aproape un deceniu.
"Rata de crestere economica a Germaniei se va inscrie pe un trend descendent," a declarat Michael Burda, profesor de economie in cadrul Humboldt University din Berlin, care a adaugat ca se va inregistra o noua perioada de recesiune.
"Daca euro va continua sa creasca, rata de crestere economica a Germaniei va fi afectata," a declarat Heinrich von Pierer, director executiv al Siemens.
Cresterea de 2,9% a exporturilor, care reprezinta aproximativ o treime din PIB-ul Germaniei, a sustinut cresterea economica a acestei tari si acelasi lucru s-ar putea intampla si in acest an.
Banca Centrala Europeana inca se asteapta ca economia zonei euro sa creasca intr-un ritm mai accelerat, de 2-2,5% anul acesta, in contextul in care scaderea inflatiei si costurile diminuate legate de contractarea de credite vor impulsiona cheltuielile.
Indicele Ifo, bazat pe un sondaj efectuat lunar in randul a circa sapte mii de companii germane, a anuntat in repetate randuri tendintele de evolutie ale economiei, fiind considerat si un indicator important pentru performantele intregii zone euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24