Business Internaţional

Intrarea Bulgariei în zona euro este deocamdată mai mult un vis decât realitate: economia este prea săracă, iar sistemul bancar prea vulnerabil

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare: „Bulgaria va fi următorul membru al zonei euro, nu există îndoială. Dar trebuie o pregătire atentă şi nu trebuie să ne grăbim pentru că dacă ne grăbim vom crea o adopţie a euro care nu este perfectă“.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare: „Bulgaria va fi următorul membru al zonei euro, nu există îndoială. Dar trebuie o pregătire atentă şi nu trebuie să ne grăbim pentru că dacă ne grăbim vom crea o adopţie a euro care nu este perfectă“.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2018, 00:07 545

Letonia, în prezent cea mai săracă econo­mie din zona euro - însă cu mult peste ni­velul Bulgariei la PIB per capita -, s-a fă­cut remarcată în ultimul timp prin dure­rile de cap pe care i le dă Băncii Centrale Europene cu problemele din sistemul său ban­car.

În 2014, anul în care Letonia a adoptat euro, Bulgaria s-a confruntat cu o criză bancară majoră. Sistemul bancar se pare că este veriga slabă în orice plan al Bulgariei de a deveni membru al zonei euro.

După ce Bulgaria a preluat prin rotaţie preşedinţia UE, ministrul de finanţe Vladislav Goranov a anunţat că până în iunie ţara sa va aplica pentru admiterea în ERM 2, mecanismul european al ra­telor de schimb, cunoscut şi ca anticamera zonei euro. Iniţiativa ministrului a fost considerată ca fiind prea ambiţioasă, dar a fost întâmpinată cu prietenie, scrie Euractiv. Preşedintele Rumen Radev a spus că adop­tarea euro este un obiectiv strategic pentru Bulgaria.

Acum, premierul Boyko Borisov a turnat apă rece peste toată dezbaterea, spunând că Bulgaria nu poate îndeplini până în iunie toate criteriile de adoptare a euro.

Premierul a dezvăluit că una din condiţiile impuse pentru acceptarea Bulgariei în ERM2 este intrarea în uniunea bancară. Borisov şi-a cerut scuze Băncii Centrale Europene şi liderilor din zona euro pentru că a anunţat public acest detaliu al discuţiilor, precizând că bulgarii ar trebui să ştie ce face guvernul lor. El a explicat că discuţiile se concentrează în prezent pe insistenţa UE ca Bulgaria să intre mai întâi în uniunea bancară şi apoi în ERM2. Guvernul bulgar ar vrea ca ţara să intre mai întâi în ERM şi „în următoarea zi“ să aplice pentru uniunea bancară. Bulgaria ar deveni parte din uniunea bancară când va  adopta euro.

Cele cinci condiţii oficiale pentru adoptarea euro se referă la datoria publică, la inflaţie, la deficitul bugetar, la dobânzi şi la rodajul în ERM2 timp de doi ani. Bulgaria îndeplineşte condiţiile ce ţin de disciplina fiscală şi în aceste condiţii intrarea în ERM2 ar trebui să fie o formalitate. Bulgaria are deja moneda (leva) ancorată de euro încă de la lansarea monedei unice europene.

Prin uniunea bancară, BCE are dreptul să controleze direct cele mai mari trei bănci dintr-o ţară, dar le poate verifica şi pe cele mici. Cele mai mari bănci din Bulgaria sunt Unicredit Bulbank, subsidiară a grupului italian Unicredit, DSK, deţinută de grupul maghiar OTP, şi FIBANK, instituţie de credit bulgară cu probleme atât de grave în ultimii ani încât a trebuit salvată de stat.

O condiţie neoficială pentru intrarea în zona euro este convergenţa economică, a standardelor de viaţă, cu ţările mai înstărite. PIB per capita nominal al Bulgariei este de 8.600 de dolari (2017), un sfert din media UE. PIB per capita exprimat în standardele puterii de cumpărare este la 49% din media UE. La Letonia, în prezent cel mai sărac stat din zona euro, indicatorul echivalent este 65% din media UE.

Presa speculează că Sofia a negociat pentru euro cu vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis. Bulgaria ar avea nevoie de la acesta de un ghid care s-o ajute în efortul de a îndeplini toate criteriile necesare adoptării euro. Comisia nu are un rol formal în acest proces şi a promis sprijin politic dacă Bulgaria îndeplineşte toate condiţiile. 

Dombrovskis, politician leton, a declarat că obiectivul Bulgariei de a intra în ERM2 într-un an este realist. Dombrovskis este şi comisar pentru servicii financiare.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afa­ceri economice şi financiare, francez, a spus că Bul­garia va fi a 20-a ţară din zona euro, dar că adopta­rea monedei unice nu trebuie grăbită, notează Reuters.

„Bulgaria va fi următorul mebru al zonei euro, nu există îndoială. Dar trebuie o pregătire atentă şi nu trebuie să ne grăbim pentru că dacă ne grăbim vom crea o adopţie a euro care nu este perfectă“, a spus Moscovici.

El a explicat că Bulgaria trebuie să se apropie din punc­t de vedere economic de ţările cele mai bogate pen­tru ca adoptarea euro „să aducă avantaje şi nu un şoc“.

În noiembrie anul trecut, în încercarea de a-şi apropia ţările est-europene, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că vrea ca „Bulgaria să se alăture zonei euro“.

„Vreau s-o spun clar că Bulgaria este pregătită să adopte euro. Iar dacă Bulgaria face primul pas, o voi sprijini cu toată inima“, a declarat Juncker.

Accelerarea Bulgariei pe drumul către euro vine în contextual în care preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că zona euro are nevoie de integrare mai în profunzime pentru a deveni mai rezistentă la crize. El a lăudat acele ţări care vor şi sunt pregătite să se integreze acum şi a spus că acestea ar trebui să meargă înainte chiar dacă altele vor să facă altceva. În acest fel, s-ar crea niveluri diferite de integrare în blocul socio-economic.

Deocamdată, Bulgaria întâmpină rezistenţă din partea unor ţări partenere din UE în efortul de a intra în spaţiul de liberă trecere  Schengen.

Premierul Borisov i-a atenţionat pe bulgari că societăţile europene încă se tem să permită Bulgariei să se apropie de zona euro. ÑTemerile de după criza grecească şi datoriile uriaşe pe care ţările din sud le au alimentează fricile din rândul europenilor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO