Business Internaţional

Investitorii pariază pe o „divergenţă majoră“ între Fed şi BCE

Investitorii pariază pe o „divergenţă majoră“...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2023, 00:06 950

Banca centrală americană (Fed) şi BCE au majorat ratele do­bân­zii săptămâna trecută, însă inves­titorii se aşteaptă acum ca strategii celor două bănci să se mişte în direc­ţii opuse, scrie Financial Times.

După 10 majorări consecutive de dobânzi, pieţele anticipează că Fed şi-a încheiat ciclul de înăsprire a po­liticii monetare şi ar putea începe să reducă dobânzile chiar din iulie, banca reorientându-şi atenţia din­spre diminuarea inflaţiei către susţi­nerea economiei aflate în încetinire.

BCE, care a început să majoreze dobânzile cu patru luni mai târziu, este aşteptată să scumpească creditul cel puţin o dată, şi probabil de două ori în acest an.

„Ne îndreptăm către o diver­gen­ţă majoră de politică monetară de ambele părţi ale Atlanticului, ceva cu totul nou“, arată Christian Kopf, de la Union Investment. „Observatorii de pe pieţe au spus dintotdeauna că e inutil să estimezi ce va face BCE pentru că va urma întotdeauna Fed, dar acum suntem într-o situaţie în care BCE îşi urmează cu adevărat propria cale şi va continua să majo­reze dobânzile“.

Investitorii preocupaţi de turbu­lenţele din sectorul bancar american pariază pe reduceri de dobânzi de la actualul nivel de 5-5,25% al ratelor, în pofida inflaţiei salariale anuale de 4,4% şi presiunilor continue de pe piaţa muncii.

Temerile legate de o criză a cre­di­tării ce ar grăbi recesiunea îi deter­mină pe traderi să-şi crească pariurile că Fed va îmbrăţişa cea mai abruptă schimbare de politică din aproape patru decenii, notează Bloomberg.

„Dacă problemele de creditare persistă, o creştere economică solidă va fi dificil de susţinut. În cele din urmă, vor fi necesare dobânzi mai mici“, arată Kathy Jones, strateg la Charles Schwab & Co.

Între timp, Christine Lagarde, pre­şedinta BCE, a semnalat noi ma­jo­rări viitoare de dobânzi. „Nu vom face pauză, acest lucru este extrem de clar“, a declarat aceasta după anunţa­rea unei majorări a dobânzii de refe­rinţă la 3,25%, scrie Financial Times.

Şi strategii BCE promit noi ma­jorări de dobânzi pentru combaterea inflaţiei. Guvernatorul băncii centra­le Francois Villeroy De Galhau şi cel al băncii centrale lituaniene Gedi­minas Simkus au reafirmat recent intenţia BCE de a scumpi în conti­nuare finanţarea, de mai multe ori dacă acest lucru va fi necesar, potrivit Reuters.

Unii, scrie Financial Times, cred că dacă SUA vor porni reducerile de dobânzi, BCE va fi forţată să-i urme­ze exemplul.

Alţii, însă, nu sunt convinşi de acest lucru. „Cred că băncile europene sunt într-o stare mult mai bună decât cele americane“, subliniază Christian Kopf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO