Business Internaţional

Italia reduce impozitele chiar sub ochii Uniunii Europene

16.06.2005, 19:43 15

Italia este asteptata sa-si materializeze intentiile privitoare la reduceri de impozite in ciuda avertismentelor formulate de catre Uniunea Europeana, legate de faptul ca deficitul sau bugetar este pe punctul de a depasi limitele impuse de Pactul de Crestere si Stabilitate Economica in zona euro, relateaza BBC News.

Italia a devenit prima tara care a fost sanctionata disciplinar pentru depasirea limitei deficitului bugetar. Comisia Europeana a dorit ca sanctiunile sa fie un exemplu pentru celelalte tari si pentru a dovedi ca, de fapt, in zona euro domneste disciplina bugetara.

Primul-ministru italian, Silvio Berlusconi, este determinat sa anunte un pachet de reduceri de impozite in domeniul corporatist in valoare de 11 miliarde de euro. Guvernul condus de acesta incearca sa revitalizeze economia Italiei, aflata in pragul recesiunii.

Totusi, Uniunea Europeana solicita Italiei din ce in ce mai insistent fie sa-si reduca cheltuielile, fie sa-si majoreze veniturile din impozite.

Berlusconi si ministrul economiei, Domenico Siniscalco, si-au prezentat marti planurile in fata politicienilor regionali la Roma. Planurile se refera la o reducere a impozitelor corporatiste regionale cu 1,7 miliarde de euro in acest an, reduceri suplimentare fiind avute in vedere pentru anii 2006 si 2007. Berlusconi, care a venit la putere pe fondul promisiunilor de a revitaliza economia italiana, a declarat ca reducerea poverii asupra companiilor italiene este vitala pentru ca Italia sa poata prospera.

Guvernul a redus deja impozitele pe venit cu 6 miliarde de euro in acest an. Lui Berlusconi si lui Siniscalco li s-au solicitat detalii suplimentare privitoare la felul in care vor finanta reducerile respective de impozite. In acelasi timp, au fost exprimate temeri legate de o posibila reducere a cheltuielilor regionale in urma acestui plan.

Principala temere este ca Italia, ce trebuie sa respecte reglementari economice stricte pe fondul adoptarii monedei euro, va inregistra un deficit bugetar peste limita de 3% din PIB impusa de UE.

Regula deficitului de 3% este prevazuta in tratatele care guverneaza zona euro. Totusi, prevederile pactului de stabilitate au fost flexibilizate de liderii europeni in martie, o miscare criticata dur de Banca Centrala Europeana, care se teme ca aceasta masura va duce la o relaxare a disciplinei fiscale.

Astfel, statele au permisiunea de a scapa de sanctiunile pactului daca depasirea limitei de 3% este "mica si temporara" si daca au finante stabile.

Problema cu care se confrunta o parte din tarile din zona euro este cresterea economica care a stagnat dupa ce au adoptat moneda unica europeana. Acestea motiveaza ca, pentru a potenta cresterea, nu au altceva de facut decat sa creasca cheltuielile si sa reduca taxele.

Pietele financiare freamata din cauza perspectivelor monedei unice europene, iar Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme monetare, este hotarat sa demonstreze ca disciplina fiscala nu a fost afectata de masurile luate asupra Italiei.

Grecia, Franta, Portugalia si Germania au inregistrat deficite de peste 3 procente. Italia a fost acuzata de reprezentantii Uniunii Europene ca a falsificat indicatorii macroeconomici in 2003 si in 2004 pentru a se incadra in prevederile de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO