Business Internaţional

Jerome Kerviel: Societe Generale era la curent cu practicile mele

31.01.2008, 19:09 148

Jerome Kerviel, traderul bancii franceze SocGen ale carui tranzactii neautorizate au condus la cea mai mare frauda bancara din istorie - 4,9 mld. euro, a declarat in fata procurorilor parizieni ca banca a avut o atitudine relaxata cu privire la practicile sale, scrie Bloomberg.
Ieri Daniel Bouton a fost reconfirmat in functia de presedinte si CEO al bancii in urma sedintei consiliului de administratie. La inceputul saptamanii clasa politica din Franta a facut presiuni pentru indepartarea lui Bouton de la conducerea bancii.
"Atata timp cat castigam si nu era prea vizibil, totul era in regula, nimeni nu spunea nimic", a declarat Kerviel.
"Sunt convins ca managerii mei au trecut cu vederea mijloacele si sumele implicate." Kerviel a deschis pozitii pe piata bursiera in valoare de 50 de miliarde de euro, anularea acestora costand a doua mare banca franceza 4,9 miliarde de euro. Kerviel a fost pus sub invinuire pentru trei capete de acuzare, printre care fals si abuz de incredere. El a fost eliberat din custodia politiei dupa ce si-a predat pasaportul si i s-a cerut sa nu paraseasca Franta si sa nu se implice in activitati de tranzactionare.
In decursul a 48 de ore de interogatoriu, Kervel a oferit detalii privitoare la tranzactiile pe care le-a realizat si la metodele la care a recurs pentru a nu fi descoperit. Societe Generale a anuntat ca una din tranzactiile efectuate de Kerviel a fost descoperita in urma unei verificari de rutina pe 18 ianuarie. Imediat, banca a decis sa vanda pozitiile deschise de Kerviel, iar pe 24 ianuarie a anuntat pierderile inregistrate in urma operatiunilor traderului.
Kerviel, in varsta de 31 de ani, a cooperat cu banca in ceea ce priveste explicarea tranzactiilor sale, a declarat directorul executiv al SocGen, Daniel Bouton. Kerviel s-a predat politiei pe 26 ianuarie.
Kerviel sustine ca "nu crede" ca managementul bancii nu a fost constient de pariurile riscante pe care le facea.
"Este imposibil sa generezi profituri atat de mari cu pozitii restranse, iar acest lucru ma face sa spun ca atunci cand obtineam profit superiorii mei treceau cu vederea metodele si sumele implicate", a declarat Kerviel.
Cu privire la declaratiile acestuia, avocatii Societe Generale spun ca totul este "o minciuna". Kerviel "nu avea dreptul sa se joace cu 50 de miliarde de euro", a declarat Jean Veil, avocat al bancii franceze. "O banca nu este un cazinou."
Kerviel s-a angajat la SocGen in 2000, avansand la statutul de trader in 2005. El le-a spus anchetatorilor ca a facut primul pariu chiar in acel an, cu privire la evolutia actiunilor Allianz, caracterizandu-si castigul de 500.000 de euro drept un "jackpot". Succesul Allianz a creat "efectul bulgarelui de zapada", spune Kerviel.
Pentru a-si acoperi pozitiile, Kerviel a inceput sa inregistreze tranzactii fictive.
In ianuarie 2007, Kerviel spune ca a pierdut pe o pozitie pe indicele german DAX. "Tranzactia falsa a trecut neobservata pentru ca nu exista un control coerent in ianuarie in cadrul bancii", a spus el procurorilor. Convins ca banca va incepe sa ceara dovezi pentru conturile fictive, Kerviel spune ca a inceput sa creeze e-mail-uri false.
"Tehnicile pe care le-am folosit nu au fost deloc sofisticate", a declarat Kerviel. Au existat si alte semne care ar fi trebuit sa alerteze banca. "Simplul fapt ca nu mi-am luat concediu in 2007 ar fi trebuit sa-i alerteze pe managerii mei. Un trader care nu-si ia concediu este un trader care nu vrea sa-si lase documentele pe mana altcuiva."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24