Business Internaţional

JPMorgan, cea mai puternică bancă de pe Wall Street, ar putea primi o amendă record în SUA pentru manipularea pieţei energiei

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2013, 19:22 404

JPMorgan Chase, cea mai puternică bancă de la Wall Street, ar putea primi o amendă record după ce autorităţile ame­ricane au acuzat-o că a manipulat pieţele de energie din SUA, scrie The Wall Street Journal.

Amenda va fi probabil mai mare decât cea de 435 milioane de dolari cu care a fost sancţionată banca Britanică Barclays pentru ma­nipularea pieţei energiei din statul Cali­fornia, cel mai populat din SUA, între 2006 şi 2008.

JPMorgan încearcă să ajungă la un acord prin care Comisia Federală de Regle­mentare în domeniul Energiei renunţă la acuzaţii dacă banca plăteşte o amendă de cel mai probabil 500 de milioane de dolari, un record pentru această autoritate, po­trivit unor surse apropiate situaţiei. Pentru instituţia de credit, care a raportat un profit de 6,5 miliarde de dolari pentru trimestrul doi, amenda ar avea un impact redus.

Comisia federală a stabilit că JPMorgan a conceput „scheme manipulative“ care au transformat „centralele electrice care pierdeau bani în centre puternice de profit“, notează The New York Times. Acuzaţiile împotriva grupului bancar au ieşit la lumină în această primăvară dintr-un document confidenţial al comisiei văzut de The New York Times în care era subliniat modelul tradingului ilegal de pe pieţele energiei din California şi Michigan. De asemenea, în document se susţine că un executiv de top al JPMorgan, Blythe Masters, a dat sub jurământ declaraţii false şi înşelătoare.

Dispoziţia de a încheia o înţelegere cu autorităţile reprezintă un semn că banca cedează, aceasta fiind recunoscută pentru tăria cu care de obicei se apără în faţa acuzaţiilor. Într-un raport al Congresului privind pierderi de şase miliarde de dolari înregistrate de JPMorgan anul trecut din activităţi de trading, anchetatorii acuză banca de tăinuirea unor documente. De asemenea, şi Comisia Federală acuză grupul că împiedică investigaţia.

Ca şi Barclays, JPMorgan se confruntă cu acuzaţii legate de drepturile sale de a vinde electricitate produsă de centrale electrice. Aceste drepturi au venit odată cu activele pe care banca le-a achiziţionat când a preluat în 2008 Bear Stearns. Curând după achiziţie, centralele au devenit afaceri neprofitabile din cauza tehnologiei ine­ficiente şi învechite. Sub „presiunea de a genera profituri mari“, spun anchetatorii, traderii băncii au născocit o soluţie. Folosind opt scheme diferite între septembrie 2010 şi iunie 2011, traderii au oferit energie la preţuri „calculate pentru a fi atractive în aparenţă“ în ochii autorităţilor din domeniu. Astfel, autorităţile din California şi Michigan au plătit suplimentar aproximativ 83 de milioane de dolari către JPMorgan.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels