Business Internaţional

King, de la Banca Angliei, va castiga mai mult decat Greenspan de la Fed

23.05.2003, 00:00 11



Banca Angliei ii va plati lui Mervyn King un salariu de 263.316 lire sterline (432.022 dolari) pe an din momentul in care acesta il va inlocui pe Sir Edward George in pozitia de guvernator in luna iulie. Astfel, King va ocupa pozitia secunda in randul celor mai bine platiti bancheri centrali din lume.#leadend#



Suma este cu 2,5% mai mare decat salariul final primit de George inaintea retragerii sale, dupa un deceniu de conducere a bancii, o crestere conforma cu tinta stabilita de guvernul Marii Britanii privitor la inflatie, a anuntat Banca Angliei in raportul sau anual.



Cel mai bine platit bancher central este presedintele Bancii Centrale Europene, Wim Duisenberg, ce primeste 424.000 de euro pe an, sau 496.000 de dolari. Presedintele Rezervelor Federale ale Statelor Unite, Alan Greenspan, primeste aproximativ 171.900 de dolari pe an, iar guvernatorul Bancii Japoniei are un salariu de 37,45 milioane de yeni (319.321 dolari), confom site-urilor web ale bancilor respective.



"King va sustine ca a avut o contributie semnificativa, banca centrala reusind sa-si atinga tinta legata de inflatie," spune Peter Jauhal, consultant in cadrul Inbucon Group, ce ofera servicii de consultanta unui numar de 20 din cele mai mari companii listate public din Marea Britanie.



Bancherii centrali castiga foarte putin comparativ cu salariile primite de presedintii bancilor comerciale cu care incheie tranzactii. Astfel, Fred Goodwin, director executiv al Royal Bank of Scotland Plc, a castigat 2,58 milioane de lire sterline anul trecut, aproape de 10 ori valoarea salariului primit de King.



Comparativ, insa, Royal Bank of Scotland are 111.000 de angajati, obtinand un profit de 2,77 milioane de lire sterline anul trecut, pe cand Bank of England avea 2.187 angajati si un profit de 34 milioane de lire sterline anul trecut.



"Tot ceea ce trebuie sa faca King este sa obtina rezultate pe placul ministrului de finante, iar aceasta sarcina nu se compara nici pe departe cu cea de a conduce o organizatie foarte mare," remarca Jauhal.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels