Business Internaţional

KPMG respinge acuzatiile SEC in cazul Xerox

03.02.2003, 00:00 50

KPMG a respins categoric acuzatiile aduse de SEC (Securities and Exchange Comission - institutia care controleaza piata americana a valorilor mobiliare) care a depus saptamana trecuta o plangere contra firmei de audit pentru ca si-a ajutat clientul, compania Xerox sa-si modifice registrele contabile in perioada 1997 si 2000, relateaza cotidianul Le Figaro.
Patru parteneri ai KPMG, in principal cabinete de avocatura, sunt in mod egal vizate de catre aceasta plangere. "Este incredibil ca SEC a adus aceasta problema in fata justitiei dupa ce KPMG a reactionat in mod clar in cel mai bun mod posibil", a declarat una dintre firmele de avocatura.
Compania Xerox a fost la randul ei condamnata de catre SEC anul trecut la o amenda de 10 milioane de dolari pentru frauda contabila. Grupul producator de copiatoare si-a umflat cifra de afaceri cu 3 miliarde de dolari si profitul inainte de impozitare cu 1,2 miliarde de dolari intre 1997 si 2000. SEC acuza KPMG, care a efectuat auditul inregistrarilor contabile, ca a inlesnit aceasta frauda.
Conform SEC, firma de audit era la curent cu practicile de la Xerox si asociatii care se ocupau de acest dosar erau "multumiti cu usurinta" de explicatiile oferite de managerii de la Xerox. SEC estimeaza ca aceasta frauda era legata de existenta unui conflict de interese in cadrul KPMG. Firma de audit primea de la Xerox de doua ori mai multi bani pentru activitatea de consultanta decat pentru cea de auditare a registrelor contabile: 56 de milioane de dolari pentru consultanta fata de 26 de milioane pentru audit intre anii 1997 si 2000.
SEC a avut totusi grija sa initieze o procedura civila decat una penala. De asemeni SEC doreste sa evite punerea in pericol a uneia din ultimele patru firme de audit de talie mondiala. Anul trecut, plangerea ministerului american al justitiei contra firmei de audit Andersen, care la acel moment efectuase auditul contabil pentru Enron, a provocat disparitia acestui gigant al auditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO