Business Internaţional

Libia promite alegeri libere dacă Vestul opreşte atacurile

Autor: Alexandru Matei, Iuliana Enache

20.04.2011, 23:43 21

Libia ar putea organiza alegeri libere supervizate de ONU înşase luni de la o eventuală sistare a bombardamentelor de cătreforţele occidentale, a sugerat ministrul libian de externe, scrieThe Guardian.

"Dacă bombardamentele vor fi opri­te în curs de şase luni, potavea loc ale­geri supervizate de ONU", a spus mi­nistrul Abdul Atial-Obeidi.

El a mai declarat că regimul lui Muammar Gadhafi este pregătitsă ia în con­siderare un guvern interimar până când vor fiorganizate alegerile. Obeidi a mai spus că discuţiile privindrefor­me­le includ şi rolul pe care urmează să îl aibă Gadhafi peviitor, dacă să rămână sau să cedeze puterea, menţionând că "toateopţiunile sunt pe masă".

Viitorul lui Gadhafi a devenit o problemă cen­trală între regimşi opoziţie, care îi cere să plece. Ministrul, care l-a înlocuit peMoussa Koussa, demnitarul cu cel mai înalt rang care a părăsitregimul Ga­dhafi, a insistat asupra faptului că po­po­rul libianeste cel care ar trebui să îşi alea­gă viitorul. "Acest lucru nu artre­bui dictat de niciun alt şef de stat. Este îm­potrivaprincipiului democraţiei", a afirmat el.

Dacă NATO îşi încetează atacurile ae­riene, libienii îşi vorputea rezolva dife­rendele. "Suntem cu toţii libieni, sân­gele lor(al rebelilor) este libian", a de­clarat el, tonul său conciliantcontras­tând puternic cu atitudinea beligerantă a altor oficialiguvernamentali, care vor­besc despre "bande armate" şi"terorişti".

Dar, a adăugat el, Marea Britanie şi Franţa împiedică progreselecătre un ar­mistiţiu oferindu-le asistenţă militară re­belilor.Acordul anglo-francez de a tri­mite consultanţi militari laBenghazi va "prelungi confruntarea, fără îndoială".

"Cu cât Occidentul oferă mai multe arme, cu atât mai mult vaimplanta ură. Nu vrem să fim un alt Irak sau Somalia", a precizatel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO