Business Internaţional

Liderul separatist din Ucraina aşteaptă cu nerăbdare votul privind aderarea la Rusia

Liderul separatist din Ucraina aşteaptă cu nerăbdare...

Autor: Petru Mazilu

27.03.2022, 16:32 64

Şeful uneia dintre cele două republici separatiste din estul Ucrainei a declarat că, în curând, va fi organizat un referendum pentru a decide dacă statul său ar trebui să devină parte a Rusiei. 

Leonid Pasechnik a declarat că se aşteaptă ca votul să fie favorabil, deoarece oamenii din regiune sunt obosiţi de faptul că „au trăit sub bombardamente constante timp de opt ani".

În cadrul referendumului, oamenii din aşa-numita Republică Populară Luhansk (RPL) „îşi vor exercita dreptul constituţional absolut şi îşi vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă", a declarat el jurnaliştilor, potrivit CNN.

RPL, împreună cu Republica Populară Doneţk, vecină, au apărut ca entităţi separatiste de facto în 2014, în timp ce Moscova a alimentat tulburările din Ucraina după răsturnarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa în ajunul lansării „operaţiunii sale militare speciale" împotriva Ucrainei luna trecută.

Dacă RPL ar organiza un vot privind aderarea la Rusia, ar urma calea urmată de Crimeea în martie 2014, unde a fost organizat un referendum după ce peninsula a fost efectiv capturată de forţele lui Putin în decurs de câteva săptămâni. Într-un vot considerat pe scară largă de către comunitatea internaţională ca fiind ilegitim, 97% au votat în favoarea aderării la Rusia, potrivit rezultatelor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO