Business Internaţional

Manchester City, deţinută de şeicii arabi a câştigat Champions Leaques 2023, după un meci deloc specataculos cu Inter Milano

Manchester City, deţinută de şeicii arabi  a...

Autor: Rafael Hekman

11.06.2023, 00:43 37

Manchester City a cucerit primul său titlu din istorie în Liga Campionilor UEFA, învingând-o cu 1-0 pe Inter în finala de sâmbătă. Oamenii lui Pep Guardiola au completat tripla campionat, Cupa Anlgliei, CL, cu o victorie tensionată, dar foarte disputată, pe Stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul.

Inter a luptat extraordinar şi nu a fost lipsită de ocazii, dar în cele din urmă nu a putut da lovitura de graţie şi se va întoarce în Italia ca vicecampioană.

Prima ocazie de gol a lui Erling Haaland a venit cu două minute înainte de pauză, când a scăpat de Francesco Acerbi şi a primit o minge în adâncime de la Kevin De Bruyne, însă a tras peste poartă, faza fiind sancţionată ulterior cu o poziţie de offside.

Jumătate din spectatorii de pe Ataturk au jubilat crezând că Man City a preluat conducerea la următorul atac. Bernardo Silva a pătruns în careul de 18 metri şi a şutat, dar mingea a trecut puţin pe lângă stâlpul porţii.

În ciuda superiorităţii tehnice, Man City a jucat tensionată pe tot parcursul primei reprize, Ederson fiind vinovat de câteva pase neglijente din spate. La una din ocazii, el a jucat mingea direct la Nicolo Barella, al cărui şut speculativ de la aproape 40 de metri a trecut pe lângă poartă.

Aceasta a fost urmată rapid de prima ocazie clară a serii. De Bruyne l-a găsit din nou pe Haaland, dar şutul norvegianului din prima repriză a fost respinsă de Andre Onana.

Man City a primit o lovitură grea imediat după jumătatea de oră, când De Bruyne a fost nevoit să iasă pentru a doua oară într-o finală de Liga Campionilor din cauza unei accidentări, în locul său intrând Phil Foden.

Tensiunea a rămas constantă în debutul reprizei secunde, Man City oferindu-i lui Inter o şansă rară. Manuel Akanji a ales să lase o pasă să se întoarcă la Ederson, dar Lautaro Martinez a interceptat-o. Portarul brazilian a intervenit şi a blocat şutul din unghi închis.

În minutul 68, Man City a deschis scorul. Pasa inteligentă a lui Akanji către Silva a surprins-o pe Inter, deşi Acerbi a reuşit să se retragă şi să blocheze. Cu toate acestea, mingea a ajuns de pe linia de fund înapoi la Rodri, care a trimis plasat de la aproximativ 15 metri, lângă bară, la semiînălţime.

La două minute după gol, Di Marco a nimerit bara cu o lovitură de cap cu boltă, după care a reluat din nou mingea revenită, însă pe traiectori mingii se afla Lukaku, care a blocat şansa de gol a propriei echipe.

Phil Foden a ieşit la rampă cu un dribling spectaculos, însă şutul său pe jos a fost reţinut de Onana.

Când mai erau două minute din timpul regulamentar, Inter a fost din nou aproape de a egala. O centrare în adâncime de la Marcelo Brozovic a fost recentrată cu capul de Robin Gosens, iar lovitura de cap a lui Lukaku din faţa porţii a fost respinsă de piciorul lui Ederson, Ruben Dias reacţionând rapid pentru a respinge mingea, ce a trecut puţin pe lângă poartă.

Ederson a mai făcut o ultimă paradă la o lovitură de cap a lui Gosens, la finalul celor cinci minute de prelungiri, înainte ca Man City să fie încoronată pentru prima dată câştigătoare Champions League.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO