Business Internaţional

Marele secret al economiei germane: succesul afacerilor mici

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.08.2012, 18:46 1149

Tot mai mulţi germani vor ca zona euro să se destrame, dar Dagmar Bollin-Flade, proprietara unei companii mici care produce componente mecanice, nu se numără printre ei. Ca mulţi oameni de afaceri germani, ea este conştientă de beneficiile economice pe care euro le aduce şi dispusă să suporte consecinţele pentru ca moneda unică să rămână nevătămată, scrie CNBC.

"Toţi cei care spun <<vrem să ieşim din zona euro>> nu-şi amintesc cum era înainte", a afirmat Bollin-Flade. Compania ei, Christian Bollin Armaturenfabrik, aparţine vastei armate de companii mici şi mijlocii cunoscut sub numele generic de Mittelstand şi care asigură 60% din locurile de muncă din Germania. Mulţi nu simt nostalgia vremurilor în care ei şi clienţii lor erau nevoiţi să fie cu ochii la cotaţia multor monede europene, vremuri în care marca germană devenise atât de puternică încât ameninţa să scoată exportatorii de pe pieţele străine. În mijlocul discuţiilor despre ieşirea Greciei din zona euro sau chiar despre reintroducerea mărcii germane liderii de afaceri sunt cei care amintesc cetăţenilor care sunt consecinţele economice ale unor asemenea decizii. Markus Kerber, preşedintele Federaţiei Industriilor din Germania, a făcut apel la o integrare europeană mai strânsă şi a criticat ceea ce el consideră că este "o continuă indecizie şi lipsă de unitate politică" care erodează încrederea în euro. Mittelstand au beneficiat de pe urma monedei unice, care a făcut ca firmele să se comporte ca multinaţionalele. Bollin, care are aproape 30 de angajaţi într-o fabrică mică, vinde robinete în alte ţări din Europa şi în China. Până acum, companiile precum cea a lui Bollin au rezistat remarcabil de bine crizei datoriilor din zona euro.

Într-un sondaj făcut de Federaţia Industriilor, numărul de companii mici şi mijlocii care aşteaptă ca afacerile să crească în următoarele 12 luni s-a redus, în timp ce numărul celor care cred în înrăutăţirea situaţiei a crescut. Bollin-Flade, unul din cei zece întreprinzători care au fost invitaţi anul trecut să discute problemele firmelor Mittelstand cu cancelarul Angela Merkel, a spus că susţine strategia liderilor germani de a acorda ajutor financiar ţărilor cu probleme din zona euro doar dacă acestea adoptă o disciplină fiscală şi reforme economice.

"Trebuie să primim ceva în schimb", a spus Bollin.

În timp ce coloşi precum BMW şi Siemens vin imediat în minte persoanelor care se gândesc la afacerile germane, Mittelstand reprezintă probabil sufletul economiei şi reflectă multe valori pentru care Germania este recunoscută. De fapt, economia germană seamănă uneori cu o mare companie Mittelstand care este construită mai mult pentru stabilitate decât pentru profit.


Prudenţa este o virtute mai mare decât profitul

Datoria nu este benefică, iar prudenţa este o virtute mai mare decât profitul. Deseori această caracteristică frustrează vecinii, dar şi pe unii economişti care vor ca Germania să cheltuiască mai mult ca să stimuleze creşterea economică în restul zonei euro. Dar germanii susţin că abordarea lor i-a ajutat să evite crize precum cele care au lovit Spania şi Italia şi care acum ameninţă Franţa. În timp ce Grecia a avut numai datorii în ultimul deceniu, companiile Mittelstand au hotărât să le diminueze pe ale lor, potrivit datelor Institutului de Cercetarea Mittelstand din Bonn. "Ei vor să-şi crească independenţa faţă de bănci şi de finanţarea externă", a afirmat Christoph Lamsfuss, economist al institutului. "Ei vor să se asigure că generaţia viitoare o să moştenească o companie solidă. Per total, acesta este un lucru bun pentru economia Germaniei", a adăugat Lamsfuss.

Companiile precum Christian Bollin Armaturenfabrik, denumită după bunicul lui Bollin-Flade, care a fondat fabrica de robinete în 1924, vor juca un rol important în a determina cât va mai continua Germania să contrabalanseze recesiunea din sudul Europei. Franţa poate ajunge, din punct de vedere economic, în postura Spaniei, Italiei şi a altor ţări din zona euro care sunt în declin. Sunt semne că această criză loveşte acum industria din Germania. Conform datelor oficiale, producţia industrială a scăzut cu 0,9% in iunie faţă de luna mai.

Turbulenţele secolului XX, anii de stagnare care au urmat reunificării Germaniei şi apoi recesiunea acută din 2009 au învăţat companiile Mittelstand să fie pregătite pentru ce este mai rău. Acum câţiva ani, Bollin-Flade a făcut ceva ce poate explica de ce economia Germaniei este aşa rezistentă. Ea a refuzat comenzile de la cel mai mare client pentru că era îngrijorată că devine dependentă de o singură sursă de venit. Ea, soţul ei şi partenerul de afaceri Bernd Flade au făcut o regulă pe care o aplică şi acum: niciun client nu poate reprezenta mai mult de 10% din vânzări, chiar dacă aceasta înseamnă să refuze afaceri. "Dacă pierzi 20% din afaceri e dificil. Dacă pierzi 10% nu e bine, dar nu e dramatic", a spus Bollin-Flade. Aversiunea faţă de risc şi preferinţa pentru creştere financiară lentă dar constantă sunt caracteristice companiilor Mittelstand. "Utilajele mele sunt plătite. Asta face firmele Mittelstand să fie deosebite. Ai ceva deoparte pentru vremuri grele", a mai spus ea. Bollin Armaturenfabrik are renume internaţional şi exportă produsele sale de nişă în toată lumea, ceea ce reprezintă unul din punctele tari ale companiilor mici şi mijlocii. Recent, o piesă din lemn fabricată de companie a fost trimisă în China. "Aceasta va fi trimisă la Beijing vineri", a spus Marcus Franz, managerul de producţie, vorbind pe un ton mai ridicat din cauza zgomotului produs de strunguri şi bormaşini. Bollin s-a specializat pe producerea de piese care pot fi comandate şi distribuite rapid, chiar şi în câteva ore. Clienţii plătesc cât este nevoie pentru componente care le menţin funcţionale fabricile. "Preţul nu reprezintă o problemă, ci timpul de livrare. Nu sunt multe companii care fac ceea ce fac eu", a spus Bollin.

Ea a rezumat principiile companiilor Mittelstand citând un proverb vechi. " Poţi purta doar o singură pereche de panataloni. Mai ai una în dulap şi de aceea nu vei avea nevoie de cea de-a treia", a mai spus Bollin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24