Business Internaţional

Mario Draghi: Revenirea economică este încă foarte „verde“

Mario Draghi, preşedintele BCE, a asigurat investitorii că este „gata să acţioneze“ în cazul creşterii costurilor de împrumut. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, preşedintele BCE, a asigurat investitorii că este „gata să acţioneze“ în cazul creşterii costurilor de împrumut. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan, Vlad Popescu

05.09.2013, 21:24 303

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, dar s-a arătat pregătită să reducă dobânda şi mai mult sau să injecteze şi mai mulţi bani în economie, pentru a ajuta recuperarea „foarte, foarte verde (necoaptă – n.red.)“ a zonei euro.

„Sunt foarte, foarte prudent în ceea ce priveşte recuperarea economică. Nu împărtăşesc entuziasmul altora, acesta este doar începutul“, a declarat Mario Draghi, preşedintele BCE, citat de Bloomberg.

Banca şi-a înrăutăţit prognoza privind creşterea economiei zonei euro, estimând un avans de 1%, faţă de estimarea anterioară de 1,1%. În ceea ce priveşte anul curent, BCE se aşteaptă ca economia uniunii monetare să se contracte cu 0,4%, comparat cu nivelul de 0,6% anticipat acum trei luni.

Draghi a precizat că ideea reducerii dobânzilor a apărut în şedinţa BCE, unii dintre guvernatori fiind de părere că o astfel de măsură nu se justifică date fiind semnele de revenire economică, în timp ce alţii au subliniat faptul că redresarea este încă prea timidă.

Zona euro a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune care dura de 18 luni, înregistrând o creştere de 0,3%, potrivit datelor Eurostat. În pofida semnelor că situaţie se îmbunătăţeşte, zona euro se confruntă în continuare cu o rată record a şomajului, iar PIB al regiunii este substanţial mai redus decât cel de la începutul crizei, notează Financial Times.

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară la 0,5% şi programul de relaxare cantitativă la 375 miliarde lire sterline. Instituţia a anunţat cu o lună în urmă, după preluarea mandatului de guvernator de către canadianul Mark Carney, că nu va trece la o politică monetară mai restrictivă înainte ca şomajul din Marea Britanie să scadă la 7%, faţă de 7,8% în prezent.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24