Business Internaţional

Măsurile neconvenţionale ale americanilor sunt criticate de nemţi

Măsurile neconvenţionale ale americanilor sunt criticate de nemţi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

07.11.2010, 23:25 21

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble i-a criticat durpe preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet şi pepreşedintele băncii centrale americane Ben Bernanke, distanţând ceamai mare economie a Europei de politicile născute în urma crizeifinanciare, scrie Bloomberg.

Schaeuble a declarat că injecţia de 600 miliarde de dolari a Fednu a fost una practică şi nu va reuşi să impulsioneze creştereaeconomică. El a adăugat că nu împărtăşeşte temerile lui Trichetconform cărora a-i face pe investitori să plătească pentruposibilele crize din zona euro riscă să afecteze pieţele.

Comentariile, făcute cu câteva zile înainte ca Angela Merkel,cancelarul german, să se îndrepte către summitul G-20 din Seul,evidenţiază divergenţele din ce în ce mai mari dintre Germania şipartenerii săi din cadrul G20.

"Este şi problema noastră dacă Statele Unite nu mai sunt sigurecă vechile reţete funcţionează", a declarat ministrul german.

Schaeuble a comparat achiziţiile de obligaţiuni realizate de Fedcu restricţiile impuse de China asupra monedei locale, spunând căaceastă acţiune va genera dezechilibre împingând dolarul în jos. Ela respins de asemenea propunerea secretarului Trezoreriei americaneTimothy Geithner de a pune capăt conflictelor monetare prininstituirea unor ţinte de reducere a deficitelor de cont curent, omăsură ce ar afecta Germania.

În acelaşi timp, ministrul german de finanţe a declarat că nueste de acord cu eforturile depuse de guvernele din zona euro dereducere a deficitelor bugetare şi menţinere la un nivel scăzut acosturilor de finanţare.

Trichet şi-a semnalat recent îngrijorarea că orice încercare dea-i face pe deţinătorii de obligaţiuni să contribuie îneventualitatea unei noi crize a datoriilor riscă să majorezerandamentele obligaţiunilor ţărilor cu un deficit ridicat.

Guvernul german în schimb insistă ca deţinătorii de obligaţiunişi nu contribuabilii să fie răspunzători, în condiţiile în careacesta încearcă să-şi pună amprenta asupra mecanismului permanentde combatere a crizelor, care urmează a fi pus la punct până lamijlocul lunii decembrie.

Liderii europeni însă se opun poziţiei Germaniei, temându-se cămesajul cancelarului german Angela Merkel va speria investitoriiîntr-o perioadă în care pieţele sunt deja volatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24