Business Internaţional

Merkel, criticată dur pentru susţinerea punerii sub acuzare a unui satirist la persiunile preşedintelui turc

Merkel, criticată dur pentru susţinerea punerii sub...

Autor: CătăIina Apostoiu

18.04.2016, 17:25 2822

Cu popularitatea deja afectată de criza refugiaţilor, cancelarul german Angela Merkel a fost ţinta unor critici dure în weekend pentru decizia de a aproba o cerere venită din partea Turciei de punere sub acuzare a unui actor german care l-a satirizat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Bloomberg.

Merkel a fost ţinta criticilor comunităţii turce din Germania, a liderilor din opoziţie, a unui grup de jurnalişti, după ce a decis să lase soarta actorului Jan Boehmermann în mâinile instanţelor ţării. Două treimi din germanii intervievaţi în cadrul unui sondaj recent au caracterizat decizia acesteia drept una greşită.

“Guvernul german aruncă responsabilitatea protejării libertăţii de expresie în curtea instanţelor,” afirmă Hugh Williamson, director la Human Rights Watch. “Guvernul contribuie la încălcarea libertăţii de expresie pe care o potenţială punere sub acuzare ar constitui-o”.

Episodul, care a început cu o glumă la adresa lui Erdogan făcută pe postul naţional de televiziune luna trecută, scoate la iveală reversul dependenţei Germaniei de ajutorul Turciei în eforturile de soluţionare a celei mai dramatice crize a refugiaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ankara primeşte bani la schimb pentru acest ajutor.

Merkel riscă să piardă în continuare alegători după ce popularitatea sa a avut de suferit în ultimele luni în condiţiile în care Germania luptă din răsputeri să facă faţă celor peste un milion de refugiaţi care au sosit în cea mai mare economie a Europei anul trecut.

Numai 22% din cele 500 de persoane chestionate de grupul Emnid susţin decizia lui Merkel, în timp ce 66% dintre aceştia spun că decizia a fost una greşită. Aceasta a sporit diviziunea din interiorul guvernului său.

Cota de popularitate a cancelarului a atins cel mai scăzut nivel din această perioadă legislativă ca urmare a modului în care a aceasta abordat acest caz, potrivit unui sondaj realizat de Infratest dimap.

Episodul l-a avut ca actor principal pe Boehmermann, de la ZDF. El a recitat o poezie prin care a testat limitele unei legi care protejează şefii de stat împotriva calomniei.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în cazul crizei refugiaţilor, Merkel este susţinută de majoritatea oficialilor din partidul său şi de aliaţi puternici în cazul Boehmermann.

Merkel “nu a avut nicio alternativă” şi a decis corect în a avea încredere în sistemul juridic german să-i arate lui Erdogan că instanţele ţării sunt independente, scrie Edo Reents, de la cotidianul Die Welt al Axel Springer, într-un comentariu.

Merkel a declarat că guvernul său va încerca să elimine legea care-i sancţionează pe cei care insultă un şef de stat străin. Poate că va fi prea târziu pentru Boehmermann, care scria sâmbătă pe pagina sa de Facebook că va lua “o scurtă pauză” de la TV. ZDF a anunţat că-l va susţine pe Boehmermann “până la capăt”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO