Business Internaţional

Mersul bun al economiei globale umple buzunarele milionarilor

29.06.2007, 17:17 13

In 2006, averile milionarilor au inregistrat cel mai alert ritm de crestere inregistrat in ultimii sapte ani, iar numarul lor a ajuns la un maxim istoric, scrie Bloomberg.
Conform unui studiu efectuat anual de firma de consultanta Capgemini si banca Merrill Lynch, care a luat in considerare conturile cash, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in China, unde Produsul Intern Brut a crescut in medie cu 9% pe an in ultimul deceniu.
In ultimii patru ani, averea milionarilor a crescut cu 11,4%, atingand valoarea de 27.600 mld. euro (37.200 mld. dolari).
Numarul milionarilor in dolari a crescut anul trecut cu 8,3%, ajungand la 9,5 milioane la nivel mondial.
"India, China, Brazilia si Rusia, sunt cele mai bune zone pentru crearea de averi", declara Nick Tucker de la Merrill Lynch.
Citigroup, HSBC Holdings si Standard Chartered sunt doar cateva dintre bancile care se lupta pentru a gestiona conturile milionarilor.
Banca londoneza Standard Chartered, care isi desfasoara activitatea cu preponderenta in Asia, a anuntat deschiderea a zece noi sucursale in China pana in 2010, menite sa atraga noi clienti de top.
Investitiile pe piata imobiliara reprezinta 24% din totalul averilor milionarilor, inregistrand o crestere de 8% fata de anul trecut. Interesul investitorilor asiatici pentru imobiliare a inregistrat o crestere spectaculoasa, acestia investind dublu fata de anul trecut in acest sector.
La nivel mondial, zonele care au inregistrat cresteri spectaculoase ale numarului de milionari au fost Singapore si India, unde numarul acestora a crescut cu 21,2% si respectiv 20,5%. Numarul milionarilor a crescut in Asia cu 8,6%, in timp ce numarul milionarilor americani si canadieni a crescut cu 9,2%, iar cel al milionarilor europeni cu 6,4%. Conform autorilor raportului, milionarii isi vor diversifica mai mult portofoliile pana in 2008, in cadrul acestora facandu-si loc si investitiile alternative, cum ar fi fondurile de hedging sau derivatele.
Pietele mature, cum este cea din Statele Unite, vor actiona ca o ancora a economiei mondiale, in timp ce rata de crestere a pietelor din Asia si America Latina se va stabiliza, se arata in raport.
Studiul mai arata ca numarul milionarilor va creste cu aproximativ 6,8% in fiecare an pana in 2011, averea totala detinuta de acestia ajungand la 38.300 de miliarde de euro. Numarul celor a caror avere depaseste 30 mil. dolari (22 mil. euro) a atins 94.970, in crestere cu 11,3%.
Cresterea numarului de milionari a dus la majorarea cu aproximativ 14% a activelor celor mai mari zece banci specializate pe managementul averilor.
UBS, cel mai mare management de averi din lume, a castigat teren fata de competitorii sai principali, Citigroup si Merrill Lynch, ambele cu sediul in New York, si a inregistrat o crestere de 22% anul trecut, ajungand sa managerieze averi in valoare de 1.100 de miliarde de euro. Peter Wuffli, director executiv la UBS, a declarat in luna martie a acestui an ca piata serviciilor de management al averilor va inregistra o crestere de aproximativ 30% pana in 2010.
Valoarea activelor manageriate pentru clientii care au mai mult de un milion de dolari pentru investitii va atinge pana in 2010 valoarea de 40.000 de miliarde de euro, cu 10.000 de miliarde de euro mai mult ca in 2005.

An bun pentru milionari
Cei mai bogati oameni din lume detin un total de 27.600 de miliarde de euro.
Cele mai mari cresteri ale numarului de milionari au fost in Singapore si India, unde numarul acestora a crescut cu 21,2% si respectiv 20,5%.
Numarul milionarilor in dolari a crescut anul trecut cu 8,3%, ajungand la 9,5 milioane la nivel mondial.
Milionarii isi vor diversifica mai mult portofoliile pana in 2008, in cadrul acestora facandu-si loc si investitiile alternative, cum ar fi fondurile de hedging sau derivatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO