Business Internaţional

Metalele rare pun China în avantaj în relaţie cu întreaga lume

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2010, 23:26 126

Japonia, a doua cea mai mare piaţă a metalelor rare după China,ar putea întâmpina în scurt timp probleme legate de aprovizionareacu o pudră abrazivă vitală pentru industria sa de electronice, iaracestea ar putea persista chiar dacă ţara va evita un embargo impusde China asupra principalului component, un metal numit ceriu,potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Chiar înainte de ultimul conflict diplomatic pe care Japonia l-aavut cu China, care produce 97% din metalele rare din lume,temerile legate de capacitatea Chinei de a crea probleme în ceea cepriveşte furnizarea acestor metale la nivel mondial se aflau încreştere, în condiţiile în care ţara şi-a redus livrările pentruanumite metale exotice.
Reducerile se aplică încă şi există şanse ca altele să fieintroduse anul viitor, a declarat Toshio Nagayama, director al AGCSeimi Chemicals din Chigasaki, în apropiere de Tokio.
Însă chiar şi în lipsa unor noi întreruperi în livrări,producătorii de televizoare cu ecran plat şi de hard disk-uri înspecial s-ar putea con­frun­ta cu o criză de astfel de componentechiar înce­pând de luna viioare, pe lângă creşterea puternică apre­ţurilor.

Această perspectivă îngri­jorează firmele japo­neze, care preiau56% din exporturile de metale rare ale Chinei.
China a instituit cote la export pentru numai 30.258 tone de ceriupână la sfârşitul lunii iulie, în scă­dere cu 40% faţă de anultrecut, spunând că acesta este un pas necesar pentru protejareame­diu­lui ţării.

Acţiunile Chinei îi conferă acesteia un avantaj în atragerea decompanii din domeniul tehnologic avide de rezervele sale de metalerare. Speriaţi că stocurile li se vor epuiza, clienţii cer de cinciori mai mult, iar preţurile au crescut puternic, spuneNagayama.
Japonia spune că ceriul costă până la 80 de dolari pe kg, ocreştere de 16 ori în mai puţin de un deceniu. AGC Seimi promiteclienţilor existenţi livrări regulate la un preţ mai mare şirespinge noii clienţi. Orice scădere de producţie generată de crizade ceriu va afecta atât Statele Unite, cât şi Europa.
Alternativele includ reciclarea, viabilă pe fondul creşteriipreţurilor, şi sursele de ceriu din afara Chinei, spun oficialiifirmelor japoneze.
În pofida numelui său, depozitele de ceriu nu sunt reduse. Există omină în Sillamae, Estonia, şi o alta în Mountain Pass, California.Altele sunt avute în vedere în Vietnam, Kazahstan, India şi chiarMongolia.
Problema însă nu este descoperirea depozitelor, ci deţinerea deechipament pentru extragerea metalelor, spune Joji Sakurai,director al Mitsubishi Corporation Unimetals, divizie a MitsubishiCorp.

Care sunt metalele rare?
Lantan, ceriu, praseodim, neodim, promeţiu, samarium, europium,gadolinium, terbium, disprosiu, holmiu, erbium, tuliu, iterbiu,luteţiu, scandium, itriu.
La ce sunt folosite?
Baterii reîncărcabile pentru maşini electrice şi hibride, magneţipentru motoarele maşinilor electrice, computere, DVD playere,turbine eoliene, catalizatori în automobile şi rafinăriipetroliere, monitoare de computere, lasere, arme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO