Business Internaţional

Miliardarii lumii detin 3.500 mld. dolari

12.03.2007, 17:18 17

Conform celui mai nou studiu realizat de Forbes, clubul miliardarilor din intreaga lume s-a marit la aproape 1.000 de membri, in timp ce averea fiecaruia a crescut in medie cu aproximativ 35%, scrie BBC News. Clubul exclusivist numara acum 946 de miliardari, a caror avere cumulata este de 3.500 miliarde dolari (2.660 miliarde euro), in comparatie cu 793 de miliardari, anul trecut. Dintre acestia, 178 sunt nou-intrati, inclusiv primii miliardari din Cipru, Oman, Serbia si Romania.
In 2006, in topul realizat de Forbes a intrat si omul de afaceri roman Ion Tiriac, pe locul 840, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari (836 miliarde de euro). Fostul tenisman, care a antrenat nume sonore din istoria tenisului precum Boris Becker si Steffi Graf, si-a realizat averea investind in sectorul bancar, al asigurarilor si in cel auto, iar de curand si in cel imobiliar.
Doua treimi dintre miliardarii lumii sunt mai bogati decat anul trecut, doar 17% au inregistrat scaderi ale averii detinute, inclusiv 32 care au cazut sub baremul de un miliard de dolari). Varsta medie a miliardarilor este de 62 de ani, cu doi ani mai mica decat in 2005. Conform Forbes, cresterea valorii activelor detinute de miliardari s-a datorat aprecierii pietelor bursiere in 2006.
"In ultimii cinci ani, in ciuda situatiei tensionate pe plan global, economia mondiala a crescut cu peste 25%", a declarat Steve Forbes, redactorul-sef al publicatiei.
Bill Gates, fondatorul Microsoft, cea mai mare companie de software din lume,
s-a clasat pe prima pozitie pentru cel de-al 13-lea an la rand, cu o avere estimata la 56 mld. dolari (42,5 mld. euro). Locul secund este detinut de Warren Buffett, cu o avere estimata la 52 mld. dolari (39,5 mld. euro). Pe locul trei a urcat Carlos Slim Helu din Mexic datorita unei aprecieri a averii sale de 19 mld. dolari in 2006, la 49 mld. dolari (37,2 mld. euro). Cresterea s-a datorat pietei bursiere din Mexic si performantelor economice inregistrate de compania sa de telefonie mobila America Movil. Fiul unui imigrant libanez, Slim, a achizitionat in 1990 operatorul de telefonie fixa Telefonos de Mexico (Telmex) aflat in proces de privatizare in acel moment. Anul trecut, contra sumei de 3,7 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro), a cumparat operatiunile din America Latina ale companiei de telecomunicatii Verizon Communications, pentru a se extinde si in Puerto Rico si Republica Dominicana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24