Business Internaţional

Miliardarul american care stă în spatele Roşia Montană controlează şi afacerea Delphi, care are patru fabrici de componente auto în România

Miliardarul american care stă în spatele Roşia Montană controlează şi afacerea Delphi, care are patru fabrici de componente auto în RomâniaMiliardarul american care stă în spatele Roşia Montană controlează şi afacerea Delphi, care are patru fabrici de componente auto în România

Autor: Bogdan Alecu

15.11.2011, 00:04 2524

Miliardarul american John Paulson, care controlează fondul Paulson&Co şi se află pe locul 39 în topul Forbes, cu o avere estimată la 16 mld. euro, se află nu doar în spatele proiectului minier de la Roşia Montană, ci şi la Delphi, producătorul american de componente care la începutul acestei luni a deschis o a patra fabrică în România.

Paulson a devenit faimos după ce în 2007 a câştigat 15 mld. dolari pariind împotriva împrumu­turilor ipotecare subprime. Paulson&Co, un fondul de hedging din New York, intenţionează să vândă acţiuni în cadrul Delphi Automotive în valoare de 580 mil. dolari (426 mil. euro) în cadrul unei oferte publice iniţiale, scrie The Wall Street Journal. Paulson&Co, cel mai mare acţionar al Delphi, cu un pachet de 22%, vrea să reducă această cotă până la 15%, în cadrul ofertei publice iniţiale, care ar putea fi derulată în această săptămână. Fondul deţinut de Paulson ar vinde aproape 24,2 milioane de acţiuni dintr-un total de 27,7 milioane scoase la vânzare, cu o valoare totală de 665 mil. dolari (488 mil. euro).

Delphi, o fostă divizie a gigantului american Gene­ral Motors, a trecut printr-o perioadă de patru ani în care s-a aflat în stare de faliment în SUA.

Delphi operează pe piaţa din România din anul 1997, are peste 12.000 de angajaţi în patru unităţi de lucru. Fabricile Delphi din Sânnicolau Mare, Ineu şi Mol­dova Nouă produc sisteme de distribuţie elec­trică/electronică, în timp ce fabrica Miroslava/Iaşi li­vrează componente pentru sisteme de motoare diesel. La momentul actual, Delphi a investit peste 155 mil. euro în proiecte de producţie în cadrul acestei fabrici şi a angajat peste 2.000 de angajaţi din Iaşi şi Mi­roslava. Investiţiile Delphi nu sunt singura legătură a americanului John Paulson cu România, acesta deţinând şi 18% din acţiunile companiei candiene Gabriel Resources, care la rândul ei deţine 80% din compania de proiect Roşia Montană Gold Corpo­ration, restul de 20% revenind statului român.

Pe lângă John Paulson, în spatele firmei canadiene Gabriel Resources se regăsesc alte nume mari din businessul mondial, respectiv Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari în proiectul minier din Apuseni.

Gabriel Resources anunţa la sfârşitul anului 2009 că Paulson & Co. şi Electrum Strategic Holdings deţin câte 18% din acţiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, şi BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din titluri. Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important în proiecte aurifere. Practic, toţi acţionarii cunoscuţi ai Gabriel sunt mari investitori în aur şi au făcut o bună parte din avere prin astfel de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO