Business Internaţional

Ministrii de finante ameninta cu interventia bancii centrale

11.09.2000, 00:00 11



Intrarea in deriva a euro i-a facut pe ministrii de Finante din zona euro sa se reuneasca la sfarsitul saptamanii trecute la Versailles pentru a-si reafirma sprijinul pentru o moneda puternica, fluturand sperietoarea unei interventii directe pe piete a Bancii Centrale Europene (BCE).

Laurent Fabius, ministrul francez de finante, care a prezidat reuniunea, a sustinut ca banca centrala este oricand pregatita sa cumpere masiv euro pentru sustinerea cursului. "Nu incerc sa provoc o reactie, ci doar subliniez un fapt real. Interventia este o arma la indemana", a afirmat Fabius.

Investitorii nu au fost impresionati de aceasta "luare de pozitie", moneda unica incheind sedinta de vineri de la New York la un curs de 0,8630 $.

Ministrii europeni de Finante nu au reusit sa convinga banca centrala sa decida introducerea in circulatie a monedei europene mai devreme decOt termenul stabilit pentru 1 ianuarie 2002.

Conform unor surse din forurile europene, BCE justifica refuzul sau prin faptul ca Tratatul de la Maastricht nu prevede o asemenea introducere, chiar si limitata, a noilor bancnote, inainte de data oficiala fixata. Pe de alta parte, BCE se teme ca falsificatorii de bani ar putea incerca sa traga profit de pe urma unei introduceri partiale in circulatie a noilor bani.

Absenta presedintelui BCE, Wim Duisenberg, de la reuniunea de la Versailles a suscitat unele critici din partea ministrilor de Finante din UE, cu atOt mai mult cu cOt participantii aveau de evaluat situatia monedei europene dupa scaderea record suferita in cursul saptamOnii trecute.

Duisenberg a preferat sa mearga insa in Canada, la o alta reuniune, dorind sa arate ca situatia nu este chiar asa de grava, a declarat o sursa europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO