Business Internaţional

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au discutat despre euro

06.06.2001, 00:00 11



Ministrii Finantelor din statele zonei euro s-au intalnit la inceputul saptamanii, pentru prima data de la ultima reducere a dobanzilor efectuata de Banca Centrala Europeana, pentru a discuta probleme legate de politicile bugetare, preparativele pentru lansarea monedelor si bancnotelor in euro, precum si utilizarea monedei pe plan international.

Discutiile au avut loc pe fondul celor mai recente scaderi ale euro catre minimul sau istoric, atins in octombrie 2000, relateaza Mediafax.

Oficialii spun ca deprecierea de saptamana trecuta a monedei unice, care s-a apropiat amenintator de minimul de 0,8225 dolari, este ingrijoratoare din cauza riscului inflationist pe care il prezinta. Totusi, presiunile politice in sensul unei reactii sunt mai putin aparente decat in toamna anului trecut.

Insa speculatiile potrivit carora BCE ar putea interveni au fost revigorate dupa ce un membru al consiliului BCE, Ernst Welteke, presedintele bancii centrale a Germaniei, a declarat ca interventia face parte din "arsenalul" bancii.

De asemenea, cu ocazia prezentarii unui raport lunar asupra preparativelor pentru intrarea in circulatie a euro, comisarul european Pedro Solbes va cere ministrilor sa adopte masurile necesare in vederea indepartarii temerilor pe care le au consumatorii in legatura cu o eventuala crestere a preturilor dupa trecerea de la monedele nationale la euro.

Analistii au apreciat ca intalnirea este un test esential in ceea ce priveste adoptarea unor masuri, precum mentinerea restrictiilor bugetare, care sa insoteasca reducerea cu un sfert de procent a dobanzilor BCE, decisa in luna mai.

Pe de alta parte, ministrii au aprobat principalele coordonate ale politicii economice, care vor fi discutate de liderii UE la summit-ul ce se va desfasura la mijlocul lunii iunie in Suedia.

Aceste principii sunt utilizate de UE ca principal instrument pentru coordonarea reformelor bugetare si economice in absenta unui "guvern economic al zonei euro".

Ritmul lent al cresterii economice a ridicat o serie de intrebari in legatura cu capacitatea guvernelor de a respecta obiectivele bugetare aprobate de ministri la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO