Business Internaţional

Ministru turc: Turcia va elimina postul de premier în cazul trecerii la sistemul prezidenţial

Ministru turc: Turcia va elimina postul de premier în...

Autor: Mircea Olteanu

17.11.2016, 16:44 139

"În general, există un preşedinte şi alături de el, probabil, un vicepreşedinte, ca în Statele Unite. Am putea să mai avem încă un vicepreşedinte", a declarat Veysek Eroglu.

Erdogan a fost ales preşedinte al Turciei în anul 2014, după ce anterior a fost premier timp de peste un deceniu.

Partidul de guvernământ AK are nevoie de 330 de voturi din cele 550 ale Parlamentului de la Ankara pentru a convoca un referendum în cadrul căruia populaţia Turciei ar putea să-şi exprime părerea în legătură cu proiectul de modificare a Constituţiei.

Eroglu a mai indicat că noul sistem ar trebui să facă şi mai clară separaţia între puterea legislativă şi cea executivă.

Oficialul a precizat că preşedintele ar urma să aibă posibilitatea afilierii politice, lucru ce i-ar permite lui Erdogan să reia legăturile cu partidul de guvernământ AK, pe care l-a fondat în urmă cu 15 ani.

Veysek Eroglu a mai declarat că alagerile legisaltive şi prezidenţiale ar urma să aibă loc în anul 2019.

Preşedintele Recep Erdogan va avea posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 şi va beneficia de puteri executive extinse, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei formulate de parlamentarii partidului de guvernământ AK, au declarat oficialii turci pentru Reuters.

Erdogan şi susţinătorii săi argumentează că Turcia are nevoie de o conducere puternică asigurată de o preşedinţie executivă, similară sistemului prezidenţial din Statele Unite sau Franţa, pentru a evita coaliţiile guvernamentale fragile care au frânat dezvoltarea ţării.

Pe de altă parte, oponenţii lui Erdogan spun că modificarea Consituţiei ar putea duce la creşterea autoritarismului într-o ţară deja criticată pentru problemele din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor, în special ca urmare a epurărilor după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO