Business Internaţional

Mittal atrage din ce in ce mai multe critici

02.02.2006, 20:28 9

Oferta de 18,6 miliarde de euro a grupului Mittal pentru achizitionarea Arcelor a atras atat critica oficialilor francezi, cat si a guvernului luxemburghez, scrie International Herald Tribune.

Jean-Claude Juncker, prim-ministrul luxemburghez, sprijina pozitia Arcelor si si-a exprimat neincrederea ca aceasta fuziune ar fi dus la crearea unui campion european siderurgic.

Premierul luxemburghez s-a angajat sa "utilizeze toate mijloacele" pentru a preveni preluarea ostila a companiei Arcelor de catre Mittal Steel.

El si-a exprimat nemultumirea, in fata Parlamentului, dupa o intalnire avuta marti cu magnatul indian Lakshmi Mittal, ca acesta nu

l-a consultat din timp, adaugand ca nu crede ca tranzactia ar fi in interesul Europei.

Luxemburgul detine 5,6% din totalul actiunilor Arcelor si nu doreste sa vanda aceste actiuni companiei Mittal pentru a obtine profit pe termen scurt, desi oferta este tentanta.

Comentariile lui Juncker au venit in completarea celor facute luni de ministrul francez de finante, Thierry Breton, care a reprosat faptul ca nu a fost informat in avans despre oferta Mittal Steel.

Premierul francez Dominique de Villepin a declarat la randul sau, marti seara, ca guvernele europene colaboreaza pentru a-si coordona reactia fata de oferta Mittal, dar analistii considera ca autoritatile nu pot face mare lucru.

Preluarea Arcelor de catre Mittal ar conferi grupului nou format o cota de piata de circa 10%, pe plan global. Tranzactia provoaca insa ingrijorare in legatura cu posibilitatea unor concedieri in Europa, unde Arcelor, al doilea producator mondial de otel, are o pozitie importanta. In Franta, grupul european detine 28.500 de angajati, 30% din totalul fortei sale de munca. In Luxemburg, unde este situat sediul central al Arcelor, lucreaza 7.500 de muncitori, compania fiind cel mai mare angajator privat din tara.

Mittal Steel a lansat oferta de 18,6 miliarde de euro (23 de miliarde de dolari) la sfarsitul saptamanii trecute, evaluand actiunile Arcelor la 28,21 euro pe unitate. Intre timp, cotatia bursiera a titlurilor grupului francez a avansat la 29 de euro pe unitate. Lakshmi Mittal, a carui familie detine 80% din grupul Mittal Steel, a declarat ca nu vede necesitatea de a majora oferta.

"De la avansarea ofertei, actiunile noastre au crescut cu 4-5%, ceea ce inseamna ca actionarii au primit bine propunerea", a spus el.

Directorul executiv al Arcelor, Guy Dolle, a respins oferta, afirmand ca cele doua companii nu sunt compatibile, dar a refuzat sa ofere detalii referitoare la strategia de aparare.

Comisarul european pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, a atras insa atentia asupra problemei protectionismului si a cerut liderilor europeni sa aiba curajul sa permita fuziuni de mare amploare, fara a interveni. McCreevy a afirmat ca nu vede obstacole in calea tranzactiei, cel putin in ceea ce priveste reglementarile referitoare la piata interna a UE.

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, care urmeaza sa se intalneasca cu Lakshmi Mittal, a declarat ca va analiza tranzactia numai din punctul de vedere al prevederilor referitoare la concurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24