Business Internaţional

Moldova, cea mai săracă ţară europeană, este lovită de o criză economică şi una politică

Moldova, cea mai săracă ţară europeană, este lovită...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2023, 00:06 543

Guvernul Moldovei s-a prăbuşit la sfârşitul săptămânii trecute când pre­mierul prooccidental Natalia Gavriliţa a demisionat după 18 luni de mandat marcate de turbulenţe economice sub impactul puternic al războiului pornit de Rusia contra Ucrainei – inflaţie de peste 30%, dobânzi de 21%, recesiune profundă şi pene de curent.

Gavriliţa a invocat o lipsă de sus­ţi­nere în condiţiile în care guvernul său a încercat să accelereze refor­mele în ţara care aspiră să devină membră a Uniunii Europene.

Cu o inflaţie uriaşă, rămasă fără electricitate şi gaze din cauza războ­iu­lui de la graniţă, cu economia într-o criză profundă, cu agricultura lovită de secetă, predispusă la crize politice, depopulată de tineri şi cu o populaţie polarizată între Occident şi Rusia, ţara de 2,6 milioane de locuitori situ­a­tă între Ucraina şi România, cea mai săracă din Europa, resimte pre­siuni intense de la începutul războ­iului din Ucraina.

Mandatul lui Gavriliţa a fost marcat de o serie lungă de probleme, printre care criza energetică acută şi inflaţia în creştere puternică.

Economia Moldovei a fost afec­ta­tă puternic de criza energiei din re­gi­une din cauza dependenţei înde­lun­gate a ţării de resursele ruseşti. Recent, Gavriliţa a admis că Mol­dova este în recesiune. Econo­mia se contractă din cauza consecin­ţelor războiului din Ucraina, a su­bliniat aceasta.

Banca centrală a ţării şi-a redus în această lună dobânda de referinţă cu 3% până la 17%, anunţând că se aş­teaptă la o deflaţie rapidă în a­cest an şi speră ca inflaţia anuală să intre în intervalul ţintă (5% plus/mi­nus 1,5%) în al doilea trimestru al anului viitor, potrivit Intellinews.

A fost a doua reducere a dobân­zii după ce BNM a majorat rata de referinţă la 21,5% în august pentru a tempera inflaţia scăpată de sub control şi va fi cu siguranţă urmată de paşi similari.

Decizia luată pe 7 februarie a fost probabil încurajată de declinul eco­nomic puternic înregistrat în a doua jumătate a anului trecut şi de depen­denţa guvernului de piaţa locală de titluri de datorie pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură.

Banca centrală a explicat că deci­zia este menită să stopeze declinul economic prin încurajarea cererii interne şi a consumului, printre altele prin stimularea creditării.

Inflaţia din Moldova, situată la 30% în termeni anuali în decembrie, a atins un vârf de 34% anual în au­gust-octombrie 2022, cu ţara ajustân­du-şi preţurile reglementate la ener­gie şi confruntându-se cu preţuri ridicate la alimente.

Preţurile de consum au avansat cu doar 0,76% în termeni lunari în decembrie, în termeni anuali inflaţia coborând la 30,2% de la 31,4% în noiembrie.

Inflaţia anuală, cât şi cele trei componente, alimente, non-alimente şi servicii, au înregistrat scăderi pentru a doua lună consecutiv.

Preţurile energiei şi alimentelor rămân însă cel mai important driver al inflaţiei.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO