Business Internaţional

Moneda unica europeana este dusmanul numarul unu al companiilor din zona euro

Moneda unica europeana este dusmanul numarul unu al companiilor din zona euro
17.11.2009, 23:15 44

Profiturile si vanzarile companiilor din zona euro sunt afectatede aprecierea puternica a monedei unice europene din trimestrultrei, in pofida revenirii economiilor din regiune, scrie FinancialTimes.

Rezultatele unora dintre cele mai mari companii din zona eurodin trimestrul trei au revelat ca acestea se confrunta cu scaderimult mai drastice ale profitului comparativ cu omoloagele lor dinstatele care nu au adoptat inca moneda unica. Aceasta situatieridica o serie de intrebari privind competitivitatea companiilordin zona euro.

Firmele aflate in unul dintre cele 16 state care impart monedaunica - cu exceptia grupurilor petroliere si celor financiareextrem de volatile - au fost afectate de o scadere a vanzarilor de12,5% si o diminuare a profitului cu 27% in perioada iulie -septembrie, potrivit unei analize a ING care a avut ca subiecti 311grupuri.

Companiile europene din afara zonei euro din state precum MareaBritanie si Elvetia s-au confruntat cu declinuri de 2,6% la vanzarisi de 1,2% la profit.

Dintre cele 36 de companii ce alcatuiesc indicele Euro Stoxx 50care au raportat rezultatele pe trimestrul trei, cele care nu ausediul intr-unul dintre statele zonei euro au anuntat cresterimedii ale profitului si ale vanzarilor de 6%, respectiv 7,4%, intimp ce grupurile ce utilizeaza moneda euro au raportat cresteri dedoar 1,8% si respectiv 1,4%, potrivit agentiei de presa ThomsonReuters.

"Moneda euro puternica face presiuni si provoaca probleme inceea ce priveste competitivitatea companiilor europene in favoareacelor americane, iar tensiunile vor fi din ce in ce mai mari", aspus Gareth Williams, analist in cadrul ING.

Carlos Ghosn, directorul executiv al grupului autoRenault-Nissan, a spus ca "noi stim deja ca din punct de vedereconcurential este mai bine sa avem o baza in Europa de Estcomparativ cu Europa de Vest. Productia industriei auto din Europade Vest se adreseaza doar Europei de Vest".

Unul dintre cele mai concludente exemple a fost oferit de EADS,grupul aerospatial, care a anuntat ca oscilatia monedei euro acostat compania 1,1 mld. euro in primele noua luni ale anului. HansPeter Ring, directorul financiar al companiei, a spus ca"prelungirea perioadei de depreciere a dolarului reprezinta unadintre cele mai mari provocari pentru companii de a se mentine peprofit".

Moneda unica europeana s-a apreciat cu 15% de la inceputulacestui an, iar in prezent cursul de schimb oscileaza usor, un eurofiind echivalentul a aproximativ 1,5 dolari.

Rezultatele companiilor aferente trimestrului trei au un impactmasiv asupra economiei zonei euro. Revenirea economiei ar putea fiintarziata de un sector corporatist slabit.

"Revenirea din criza cu ajutorul exporturilor este pusa inpericol", a spus Williams. Companiile din sectoare precum celchimic sau cel de productie de bunuri industriale au anuntatrezultate deosebit de slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO