Business Internaţional

Moscova crede in lacrimi: 38 de victime in cel mai dur atentat terorist din ultimii 6 ani

Moscova crede in lacrimi: 38 de victime in cel mai dur atentat terorist din ultimii 6 ani

Teroristii au lovit in unul dintre cele mai aglomerate locuri din Moscova: metroul din capitala Rusiei transporta zilnic aproape sapte milioane de calatori.

29.03.2010, 23:30 432

Atentatele cu bomba de la metroul din Moscova s-au repercutat siasupra economiei. Rubla, moneda nationala, a cunoscut cel mai ampludeclin in raport cu euro din ultimele doua saptamani, a pierdutteren si in fata dolarului american, dupa ce doua atacuri cu bombaau ucis peste 38 de persoane, scrie Bloomberg.
Moneda s-a depreciat 1,1% in raport cu euro, cel mai importantdeclin zilnic de dupa 25 ianuarie. Ulterior, a castigat teren,cursul de schimb stabilizandu-se la 39,8499 ruble per euro laMoscova. In raport cu dolarul rubla a pierdut 0,6%, pana la un cursde 29,73 ruble per dolar, un minim al ultimelor trei saptamani,pentru ca apoi sa inceapa sa recupereze teren.
Deprecierea rublei a fost "prima reactie la exploziile de lametrou", a spus Alexey Borichev, seful diviziei de tranzactiivalutare de la ING Groep din Moscova.
Cele doua atentate cu bomba ce au avut loc in doua statii de metroudin capitala Rusiei, omorand cel putin
38 de persoane si ranind alte 60, sunt catalogate a fi cele maisangeroase atacuri din Moscova de dupa 2004.
Si bursa din capitala Rusiei a reactionat, indicele bursier Micexdepreciindu-se cu 0,3% la inceputul sedintei de tranzactionare.Ulterior insa acesta a recuperat pierderile, ba mai mult, a avansatcu 0,3%, pana la un nivel de 1.418,44 puncte.

Moscova a fost zguduita de dimineata
Luni dimineata, in jurul orei 7:50, Moscova a fost zguduita de oexplozie in statia de metrou Lubyanka, la mai putin de un kilometrude Piata Rosie. In timpul acestei explozii, care a distrus aldoilea vagon al unui metrou, au fost ucise 23 de persoane. Circa 40de minute mai tarziu, alte 14 persoane au fost ucise intr-un altatentat, in statia de metrou Park Kulturi.
Exploziile care s-au produs luni dimineata au fost provocate deexplozibil avand echivalentul a doua kilograme de TNT fiecare, adeclarat procurorul Iuri Siomin.
"Doua femei kamikaze se fac vinovate de aceste atentate", potrivitlui Iuri Lujkov, primarul Moscovei.
Autoritatile ruse au deschis o ancheta pentru "terorism" dupaexploziile produse.
"O ancheta a fost deschisa dupa cele doua explozii din statiile demetrou Lubianka si Park Kulturi pentru (...) act terorist", conformunui comunicat de presa.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus ca a cerut oficialilor rusisa lupte impotriva terorismului "fara ezitare, pana lacapat".
Medvedev a mai spus ca Rusia nu va face compromisuri in luptapentru eradicarea terorismului si a cerut astfel sa fie intaritasecuritatea in toata tara. El a completat ca drepturile omuluitrebuie respectate in timpul anchetelor realizate de politie,potrivit unui purtator de cuvant de la Kremlin.

Cecenii revendica atentatele
Un site asociat separatistilor ceceni a revendicat cele douaatacuri teroriste de la Moscova. Imediat dupa explozii, oficialiirusi au avansat ipoteza ca separatistii s-ar putea afla in spateleacestei situatii. Cecenii au luptat mult timp pentru independentafata de Rusia.
Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, situata intr-oregiune din Muntii Caucaz. Populatia Ceceniei este cuprinsa intre600.000 si 800.000 de persoane, in majoritate musulmani sunniti sirusi crestini ortodocsi. Mii de persoane au fost ucise si 500.000de ceceni au fost relocati din cauza conflictului cu Moscova.
Acest conflict a stat la baza mai multor atentate din parteacecenilor in ultimii zece ani, insa acestea au fost mai rare inultimii ani.
Potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, acesta este primulincident de acest tip din ultimii sase ani. In august 2004, ofemeie din Cecenia a ucis noua persoane si pe ea insasi si a ranitalti 51 de oameni atunci cand a detonat o bomba in apropierea uneistatii de metrou din nord-vestul Moscovei. Alte atacuri au mai avutloc in 2003 si 2004.
Metroul de la Moscova este printre cele mai scumpe din lume sireprezinta o "artera vitala" pentru navetistii din capitala Rusiei,transportand zilnic in jur de sapte milioane de persoane. Princomparatie, metroul din Bucuresti transporta zilnic aproximativ600.000 de calatori.

Fanatismul religios si atentatele teroriste

  • Atacurile teroriste s-au inmultit in ultimii ani, statiile demetrou fiind cele mai cautate tinte. Dupa Londra, Madrid si NewYork, a venit randul Moscovei.
  • "Musulmanii din Cecenia si cei care se fac vinovati deatentatele de la Madrid, Londra si New York s-au ajutat reciproc.Intre aceste ramuri radicale au existat conexiuni", a declaratAdrian Cioroianu, fost ministru de externe.
  • "In anii '90, radicali care aveau legaturi cu Al-Qaeda auluptat si in Balcani. Daca exista legaturi in acest caz, anchetelede la Moscova le va scoate la iveala."
  • Femeile kamikaze nu sunt un fenomen singular. Reteta e aceeasiin lumea radicala musulmana, spune Cioroianu, care aminteste deexistenta unor astfel de femei in Irak, Israel si in Rusia, incazul unor atacuri teroriste anterioare, provocate de femei dinCecenia.
  • "Este un fanatism religios dus la extrem", spune el. "Ce ledetermina sa reactioneze astfel e promisiunea ca in viata de apoiMahomed va avea grija de ele si vor fi primite in bratele luiAlah."
  • Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, situata intr-oregiune din Muntii Caucaz. Populatia Ceceniei este cuprinsa intre600.000 si 800.000 de persoane, in majoritate musulmani sunniti sirusi crestini ortodocsi.

Atentate la Moscova
11 iunie 1996 - O bomba explodeaza la metroul dinMoscova, omorand patru persoane si ranind alte 12.
11-12 iunie 1996 - O bomba explodeaza in dreptulunui troleibuz din centrul Moscovei la orele de varf ale diminetii,ranind cinci persoane. A doua zi, un atentat similar raneste inca30 de oameni. Atacurile sunt atribuite rebelilor ceceni.
31 august 1999 - O explozie in cadrul GaleriilorManezh raneste 29 de persoane. Oficialii de la Moscova catalogheazaatentatele ca fiind acte de terorism, fara a-i acuza insa peseparatistii ceceni.
9 septembrie 1999 - O bomba extrem de puternicadistruge un bloc din sud-estul Moscovei, ucigand 94 de oameni siranind peste 200.
13 septembrie 1999 - Un alt bloc din capitala rusaeste distrus de o bomba, numarul victimelor ridicandu-se la 118.Atentatul este atribuit cecenilor.
8 august 2000 - O noua explozie intr-un pasajsubteran din centrul Moscovei provoaca moartea a 13 persoane.
5 februarie 2001 - O bomba de mici dimensiuniexplodeaza intr-una dintre cele mai aglomerate statii de metrou dinMoscova, ranind 9 persoane.
19 octombrie 2002 - O explozie in sud-vestulMoscovei provoaca o victima si sapte raniti.
5 iulie 2003 - Doua femei kamikaze detoneaza obomba in cadrul unui festival de muzica din Moscova. Bilant: 15morti si 60 de raniti.
9 decembrie 2003 - Sase persoane mor in urma uneiexplozii din centrul capitalei ruse. Femeile sinucigase cecene suntinvinovatite pentru atentat.
6 februarie 2004 - Un nou atentat cu bomba lametroul moscovit se soldeaza cu moartea a 39 de oameni si ranirea ainca 100.
31 august 2004 - Un atac cu bomba declansat incentrul Moscovei ucide 10 persoane si raneste alte 51.
21 august 2006 - In urma unei explozii dintr-opiata de la periferia capitalei Rusiei 10 oameni mor.
29 martie 2010 - Cel putin 38 de persoane mor sialte 33 sunt ranite dupa ce doua bombe explodeaza la metroul dinMoscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO