Business Internaţional

Munich Re a fost retrogradata a doua oara

01.09.2003, 00:00 10



Munich Re, cea mai mare societate de reasigurare din lume, a ajuns in centrul atentiei lumii financiare dupa ce agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's i-a declasat ratingul de credit, la Aplus, de la AA-, avertizand ca va reduce in conituare ratingul daca Munich nu va reusi sa atraga mai mult capital, de pe pietele internationale.



Nigel Bond, analist in cadrul agentiei Standard & Poor's, a spus ca nivelul real al capitalurilor Munich Re este de fapt "chiar sub nivelul A plus, situandu-se mai aproape de categoria triplu B". Bond a adaugat ca aceasta rectificare ia in considerare "estimarea unor fluxuri substantiale de capital atrase de pe pietele internationale, pe termen scurt".



Joerg Schneider, directorul financiar de la Munich Re, anuntase anterior, intr-o conferinta de presa, ca "nu vom lua masuri aditionale de marire a capitalului doar pentru a satisface agentiile de rating", insa a subliniat ca Munich Re intentioneaza in continuare sa-si recapete ratingul AA. Munich Re a strans deja 3,7 miliarde euro (4 miliarde dolari) prin emisiunea de obligatiuni lansata pe piata in luna aprilie, dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul companiei elvetiene la AA minus in luna martie.



Suki Mann, directorul de strategie de credit in cadrul SG Investment Banking, a comentat ca "masura luata de Standard & Poor's reflecta slaba performanta operativa care a devenit vizibila la Munich Re in ultimii ani. Actiuni de ameliorare a situatiei capitalurilor, fie ca e vorba de o noua emisiune de actiuni sau de o emisiune de obligatiuni, sau chiar o reducere a participatiilor reciproce la Allianz sau HVBde exemplu, sunt necesare pentru a aspira la o categorie superioara de rating". Mann a adaugat ca este absolut necesar ca reasiguratorul elvetian sa-si amelioreze rentabilitatea operatiunilor de baza si sa devina profitabil pe termen mediu, pentru a justifica o rectificare a ratingului in sens pozitiv.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels