Business Internaţional

Nici americanii nu mai cred în economia lor. Încrederea consumatorilor este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

Nici americanii nu mai cred în economia lor. Încrederea consumatorilor este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

Autor: Marius Oncu, Radu Racu

12.08.2011, 19:11 280

Încrederea consumatorilor americani a scăzut la începutul lunii august la minimul a peste trei decenii, temerile legate de recuperarea economiei fiind amplificate de nemulţumirea populaţiei în privinţa politicilor guvernamentale, potrivit unui sondaj realizat de Reuters şi Universitatea din Michigan.

Indicele care măsoară încrederea consumatorilor s-a situat la 54,9 puncte la începutul lunii august, cel mai scăzut nivel din mai 1980. În iulie, indicele se afla la 63,7 puncte. Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin uşor al indicatorului, la 63 de puncte.

Impactul ştirii vine totuşi în contextul în care americanii au cheltuit mai mult pe cumpărături în luna iulie, vânzările din retail înregistrând un avans de 0,5%.

Şomajul ridicat, stagnarea salariilor şi dezbaterile prelungite privind majorarea plafonului de îndatorare al SUA au speriat consumatorii. Sondajul a fost realizat înainte de retrogradarea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor's.

"Niciodată în istoria acestor sondaje nu au mai fost atât de mulţi consumatori care să menţioneze rolul negativ al autorităţilor", a afirmat directorul sondajului, Richard Curtin.

Indicele privind aşteptările consumatorilor a coborât de la 56 puncte în iulie la 45,7 puncte, de asemenea minimul din mai 1980.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24