Business Internaţional

Pentru că nimeni nu are curaj să-i mai dea bani, imperiul de lux al magnatului Benko îşi cere insolvenţa. O nouă lovitură pentru sectorul imobiliar comercial european şi îngrijorări majore pentru sectorul bancar. Zece bănci sunt expuse pe grupul Signa, printre care Erste şi Raiffeisen

Pentru că nimeni nu are curaj să-i mai dea bani,...

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2023, 22:16 3783

Signa Holding, deţinut de magnatul austriac Rene Benko, a depus cerere de insolvenţă după ce un ultim efort de a obţine finanţare de urgenţă a eşuat, acesta devenind una dintre cele mai proeminente victime ale crizei imobiliare din Europa, scrie Bloomberg.

Compania a depus de asemenea cerere pentru adoptarea unui plan de reorganizare. Obiectivul priveşte con­tinuarea ordonată a operaţiunilor în cadrul autoadministrării şi re­structu­rarea sustenabilă a companiei.

În pofida eforturilor conside­ra­bile din ultimele săptămâni, lichidita­tea necesară pentru o restructurare extrajudiciară nu a putut fi obţinută suficient, a anunţat compania.

Grupul, controlat de magnatul austriac, dar al cărui business este an­corat în Germania, a fost puternic a­fectat de declinul dramatic al secto­rului imobiliar european declanşat de cea mai agresivă campanie de majorare a costurilor de finanţare din istoria de 25 de ani a euro. Cererea este o lovitură amară pentru Benko.

Mogulul obişnuia să se laude că doar familia regală brita­nică şi biserica catolică i-ar putea ri­valiza suita de proprietăţi, valorizate la 23 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.

În discuţii frenetice pentru obţi­nerea de finanţare, Signa a apelat la o gamă largă de finanţişti, însă com­plexitatea Signa şi timpul scurt pentru încheierea unui acord s-au dovedit a fi prea mult.

Insolvenţa va da o nouă lovitură sectorului imobiliar comercial slăbit al Europei prin faptul că ar putea forţa o vânzare rapidă de active şi prin resetarea valorizărilor şi mai jos.

Cererea de insolvenţă va crea îngrijorare pentru peste zece bănci europene, printre care Julius Baer din Elveţia şi Raiffeisen din Austria, cu privire la expunerea faţă de Signa şi Benko, acţiunile acestora fiind în scădere în ultimele zile, notează Financial Times.

Potrivit Bloomberg, Citigroup se află de asemenea printre băncile care au oferit finanţare unei divizii acum insolvente a grupului de companii Signa al lui Benko, banca de pe Wall Street fiind ultima identificată într-o lungă listă de bănci cu expunere la magnatul austriac.

Însă contagiunea financiară ar putea fi limitată, scrie Bloomberg. Creditele acordate sunt adesea garantate cu proprietăţi, însemnând că băncile ar putea fi într-o poziţie bună să-şi recupereze pierderile.

Acţionarii, în schimb, ar putea suferi pierderi majore.

Implozia va provoca un val de nesiguranţă, în special în Germania. Lucrările de construcţie la Elbtower şi alte şantiere au fost oprite, iar mai multe oraşe germane ar putea asista la închideri ale magazinelor Galeria deţinute de Signa.

Un câştigător ar putea fi Central Group din Tailanda. Conglometarul de retail a obţinut deja controlul asupra companiei care operează Selfridges, fiind de asemenea co-proprietar cu Benko al lanţului Globus din Elveţia şi KaDeWe din Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO