Business Internaţional

Noile teste de stres ale BCE: Analiştii sunt atenţi la expunerea băncilor pe datoriile suverane

Noile teste de stres ale BCE: Analiştii sunt atenţi la...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.10.2013, 19:28 272

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe luna viitoare un amplu proces de evaluare, mai dură ca până acum, a rezistenţei la şocuri şi a expunerii celor mai mari bănci din zona euro, sperând că astfel va reconstrui încrederea în sistemul bancar european şi va relansa creditarea pentru sectorul privat, scrie The Wall Street Journal.

Analiştii sunt nerăbdători să vadă cât de expuse sunt băncile la datoriile suverane.

„O evaluare unică şi cuprinzătoare, aplicată uniform tuturor băncilor importante, care au o pondere de 85% în sistemul bancar din zona euro, este un important pas înainte pentru Europa şi pentru viitorul economiei zonei euro“, a explicat ieri preşedintele BCE Mario Draghi.

Lista provizorie cu băncile care vor fi evaluate include 24 de bănci germane, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 din Franţa, şapte din Olan­da, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Por­tugalia, scrie agenţia Thom­son Reuters. Printre nume figurează Deutsche Bank din Germania şi BNP Paribas din Franţa, dar şi bănci care atrag mai puţin atenţia precum Volkswagen Bank din Germania, care furnizează finanţare pentru achiziţia de automobile. Vor fi evaluate şi subsidiarele câtorva bănci străine precum cea a The Bank of New York Mellon din Belgia şi Merrill Lynch International Bank din Irlanda, notează The New York Times. În total 128 de bănci vor fi analizate.

Una dintre regulile testelor standardizează definiţia creditelor neperformante, prin acestea înţelegându-se împrumuturile la care plata a întârziat cu mai mult de 90 de zile. BCE le va cere băncilor să deţină rezerve de capital echivalente cu cel puţin 8% din activele ponderate la risc. Analiza calităţii activelor va cerceta printre altele „deţinerile suverane şi instituţionale şi expunerile la companii şi persoane fizice“, a explicat BCE.

În joc e chiar credibilitatea BCE

Prin aceste teste, mai ample şi mai dure decât cele două runde anterioare, BCE vrea să descopere potenţialele riscuri ascunse în balanţele contabile ale băncilor înainte de a deveni supraveghetorul unic al sistemului bancar european, în noiembrie anul viitor.

Asumarea noului rol este un pas important în crearea uniunii bancare europene, răspunsul dat de liderii europeni crizei datoriilor exacerbate de masa mare de credite imobiliare toxice din ţări precum Irlanda şi Spania. Noile teste pun în joc chiar credibilitatea BCE doarece prin celelalte runde de testare instituţia nu a reuşit să identifice pericolele care au dus la crizele bancare din Irlanda şi Spania.

„Pare clar că uniunea bancară nu a deconectat băncile de datoriile suverane. Detaliile date de bănci despre expunerile la datoriile suverane va face această situaţie şi mai clară. Aşteptăm cu toţii să vedem dacă Germania a depăşit problemele despre care se zvoneşte că le are în sectorul bancar“, a spus Sharon Bowles, preşedintele comisiei Parlamentului European responsabilă cu politicile financiare şi economice.

Analiza va fi finalizată în octombrie 2014. Dacă se descoperă că nu au capital suficient, băncilor li se va cere să acopere deficitul.

Unele bănci nu vor putea, probabil, să strângă singure capital, iar criza zonei euro a demonstrat că nici chiar unele guverne nu sunt îndeajuns de puternice financiar pentru a salva bănci.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO