Business Internaţional

Noul El Dorado al investitorilor: Bitcoin, vedeta monedelor virtuale a atins un nou maxim istoric. Cine a cumpărat Bitcoin în 2015 şi-a scos investiţia de peste 26 de ori

Noul El Dorado al investitorilor: Bitcoin, vedeta...

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.10.2017, 19:12 721

Moneda virtuală Bitcoin a atins vineri pragul de 6.150 de dolari. Creşterea vine după o perioadă slabă pe care moneda virtuală a traversat-o în ultima lună, valoarea bitcoin căzând până la 2,900 de dolari, pe 15 septembrie 2017, potrivit Business Insider.

După o creştere rapidă în 2013, valoarea criptomonedei s-a redus la jumătate până la mijlocul anului 2015. Cel mai mic preţ al unei monede Bitcoin a fost de aproximativ 230 de dolari.

Acum doi ani, ideea de a cumpăra monede Bitcoin putea părea cel puţin riscantă, dacă nu chiar nebunească, însă acum investitorii se aşează la cozi pentru a putea cumpăra.

Un calcul simplu arată că dacă un investitor ar fi cumpărat 10 Bitcoin în 2015, la 230 de dolari moneda, ar fi ajuns astăzi de la o investiţie de numai 2.300 de dolari la un câştig de 61.150 de dolari, de peste 26 de ori mai mare decât suma pariată.

La începutul anului, moneda valora 966 de dolari, înregistrând, astfel, o creştere de 750%. Preţul a variat de-a lungul anului.

Pe 14 august modena virtuală atinsese pragul de 4.000 de dolari, iar în septembrie bitcoin a scăzut la 3.000 de dolari, după ce autorităţile din China au anunţat o serie de măsuri pentru restricţionarea circulaţiei monedei.

Dacă la început moneda era privită cu scepticism, în prezent 7 bănci europene au adoptat tehnologia din spatele bitcoin datorită platformei blockchain, construită de IBM, corporaţie care construieşte tehnologie avansată.

Tehnologia blockchain asigură păstrarea informaţiilor în format electronic şi un sistem care procesează tranzacţiile, care permite tuturor părţilor să urmărească documentaţia printr-o reţea sigură şi nu necesită verificare din partea unor terţi.

Din consortiu fac parte Societe Generale (care controlează în România Banca Română de Dezvoltare - BRD), Unicredit (prezentă şi ea cu capital în sistemul bancar românesc), HSBC, Deutsche Bank, Natixis, Rabobank, KBC.

Folosirea bitcoin permite oamenilor să treacă peste bănci şi peste alte procese tradiţionale de plată pentru a plăti bunuri şi servicii în mod direct. Băncile şi alte instituţii financiare s-au arătat îngrijorate de asocierea bitcoin cu spălarea de bani şi infracţiunile online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO