Business Internaţional

Noul puseu al crizei trânteşte la pământ euro şi bursele

Noul puseu al crizei trânteşte la pământ euro şi bursele

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2011, 23:44 1342

Isteria legată de o posibilă restructurare a datoriilor greceştişi deciziile agenţiilor americane de rating de a retrogradacalifi­cativul Greciei şi de a-l pune sub supraveghere pe cel alItaliei au împins moneda euro la un nivel minim istoric în raportcu francul elveţian şi la minimul ultimelor două luni faţă dedolarul american.

Euro s-a depreciat la 1,2345 franci elveţieni, cel mai redus nivelde la lansarea monedei unice europene în 1999. Vânzările auaccelerat pe bursele asiatice după ordinele de oprire a pierderilorau fost declanşate sub pragul de 1,24 de franci, scrie The WallStreet Journal.

Euro s-a depreciat şi faţă de dolari la un curs de 1,39961 dolari,cel mai slab de după mijlocul lunii martie. "Forma graficeloreuro/dolar arată foarte urât. Mai mult ca sigur euro ar putea testaun nivel de sub 1,39 de dolari în curând", a spus Tsutomu Soma,analist la Okasan Securities.

Şi bursele europene au scăzut, indicele FTSE 100 al bursei dinLondra pierzând până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare 1,65%,indicele francez CAC 40 1,80%, iar DAX (Germania) 1,84%.

Presiunea asupra euro s-a accentuat după retrogradarea ratinguluidatoriilor elene cu trei trepte, în categoria "junk", de cătreagenţia de evaluare financiară Fitch şi de înrăutăţireaperspectivei calificativului Italiei de către Standard &Poor's.

De asemenea, protestele împotriva măsurilor de austeritate dinSpania, pierde­rea alegerilor municipale şi regionale de cătrePartidul Socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero auevidenţiat instabili­tatea politică din această ţară, care se luptăsă-şi rezolve problemele economice şi financiare. Traderiianticipează că euro s-ar putea deprecia şi mai mult în condiţiileîn care investitorii devin tot mai nervoşi în legătură cuproblemele datoriilor din regiune.

"Am văzut deja puterea euro slăbind săptămâna trecută din cauzascăderii cotaţi­ilor materiilor prime şi a acţiunilor, dar acumîn­gri­jorările privind uniunea monetară euro­peană ocupă primulplan", a afirmat Roberto Mialich, analist la banca italianăUniCredit.

Date economice slabe şi-au adus şi ele aportul la îngrijorări.Astfel, un indice care măsoară activitatea din sectorul serviciilora scăzut mai mult decât s-a anticipat în luna mai în cazulGermaniei şi al zonei euro. Presiu­nile de a vinde euro s-auintensificat şi după ce spread-urile (diferenţele) dintrerandamen­tele obligaţiunilor guvernamentale spaniole, italiene şigreceşti şi cele ale obliga­ţiunilor germane, considerate cele maisigure de pe continent, au crescut.

Investitorii se tem că înfrângerile suferite în alegeri de partidulpremierului spaniol vor face pentru Zapatero mai dificilă impunereaunor eventuale noi măsuri de austeritate pentru reducereadeficitului bugetar.

Decizia agenţiei de evaluare financiară S&P de a modifica de la"stabilă" la "nega­tivă" perspectiva ratingului Italiei, acuzândperspectivele economice slabe şi riscurile tot mai mari că guvernulnu va reuşi să reducă datoriile uriaşe ale ţării, a subliniatîngri­jorările referitoare la problemele celei de-a treia marieconomii din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO