Business Internaţional

Novo Nordisk cu o fabrică în Franţa şi Eli Lilly în Germania: cele mai mari economii europene, totodată cei mai mari producători de alimente, au bătut palma cu liderii medicamentelor de slăbit şi s-au poziţionat să profite de tendinţele demografice şi culturale ale Europei moderne: îmbătrânirea şi obezitatea

Novo Nordisk cu o fabrică în Franţa şi Eli Lilly în...

Autor: Catalina Apostoiu

24.11.2023, 00:06 156

Preşedintele francez Emma­nuel Macron a inaugurat în această săptămână o investiţie de 2,1 miliar­de de euro din partea companiei farmaceutice daneze Novo Nordisk pe plan local, relatează Reuters.

Investiţia va fi realizată în Chartres, la vest de Paris, unde Novo are deja aproape 2.000 de angajaţi. Novo este cunoscută pentru medica­mentul său extrem de popular împo­triva obezităţii Wegovy.

Autorităţile franceze consideră investiţia Novo drept cea mai semni­fi­cativă investiţie realizată în sectorul sănătăţii până acum în mandatele pre­şedintelui Macron. Aceasta ur­mea­ză să creeze 500 de locuri de muncă.

Investiţia va creşte capacitatea de producţie pentru Wegovy, dar şi pentru produsul similar utilizat în tratamentul diabetului, Ozempic.

Novo este prins într-o cursă a con­strucţiei de fabrici şi linii de producţie în condiţiile în care com­petiţia se intensifică pe o piaţă a medica­men­telor pentru slăbit esti­mată să atingă 100 miliarde de dolari până la finalul deceniului, notează Bloomberg.

Frenezia din jurul acestor medi­camente, susţinute de celebrităţi şi antreprenori ca Elon Musk, a transfor­mat Novo în cea mai valo­roasă companie a Europei.

Rivala Novo, Eli Lilly, urmează la rândul său să-şi construiască prima fabrică din Germania ca reacţie la cererea în creştere dramatică de medicamente împotriva obezităţii, potrivit Reuters.

Unitatea de producţie din Alzey, Germania, va fi a şasea deţinută de Eli în Europa.

S-a demonstrat că Mounjaro, medicamentul împotriva diabetului produs de Lilly ajută pacienţii să slă­bească, iar un al doilea medicament, Zepbound, conţinând substanţa acti­vă din Mounjaro, a primit recent auto­rizaţia FDA pentru utilizare ca tratament pentru slăbit.

Pieţele pariază că lupta împotriva obezităţii va fi un adevărat El Dorado, scrie Les Echos.

În septembrie anul trecut, Novo Nordisk a devenit cea mai mare companie europeană, în timp ce compania americană Eli Lilly, principalul său competitor pe această piaţă, a devenit cea mai mare companie din sectorul sănătăţii la nivel mondial în iulie anul trecut.

Dacă estimările sunt atât de ridicate, JPMorgan spune că medicamentele respective ar putea deveni o piaţă de 140 miliarde de dolari până în 2032, aceasta se întâmplă pentru că este sigur că lupta împotriva diabetului şi obezităţii va reprezenta o provocare majoră în următorii ani.

Numărul persoanelor obeze la nivel mondial este aşteptat să urce la 1,9 miliarde în 2035, de la 988 milioane în prezent. Numărul diabeticilor este anticipat să crească de la 537 milioane în 2021 la 783 în 2045. Ceea ce explică de ce planeta întreagă ia cu asalt piaţa acestor medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO