Business Internaţional

Nu toti europenii se bucura de introducerea euro

27.06.2001, 00:00 13



Aproximativ 47% dintre europeni considera benefica introducerea monedei unice europene, care va avea loc la inceputul anului viitor, in timp ce 41% dintre acestia cred, in continuare, ca euro va avea mai multe dezavantaje, se arata intr-un sondaj de opinie realizat de Comisia Europeana.

Printre avantajele economice ale monedei europene, circa 59% dintre europeni au indicat o eventuala imbunatatire a ratei de crestere economica in statele incluse in zona euro, 61% dintre acestia au semnalat impunerea euro ca o puternica moneda de schimb pe plan international, iar 59% au fost de parere ca acest eveniment va contribui la stabilizarea preturilor.

Din punct de vedere practic, 91% dintre cei chestionati considera ca moneda unica europeana va aduce beneficii sectorului turistic, in timp ce 87% au indicat ca principal avantaj facilitarea achizitiilor in statele din zona euro.

De asemenea, 78% dintre repondenti sunt de parere ca euro le va permite o mai buna comparatie intre preturile practicate in tarile euro, iar 70% au indicat ca prim efect pozitiv eliminarea costurilor legate de schimburile valutare.

Acest sondaj a fost publicat cu mai putin de 200 de zile inainte de introducerea efectiva in circulatie a monedei unice europene. Rezultatele chestionarului au fost apreciate de comisarul european responsabil cu probleme economice si monetare, Pedro Solbes, ca incurajatoare.

'Rezultatele confirma ca ne aflam pe drumul cel bun. Pregatirile pentru introducerea bancnotelor si a monedelor euro isi urmeaza cursul firesc', a adaugat Solbes. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24