Business Internaţional

O penurie cronică de forţă de muncă sufocă Germania şi Europa de Est. Est-europenii sunt atât de disperaţi, încât se năpustesc să angajeze imigranţi, văzuţi de obicei cu ochi răi

O penurie cronică de forţă de muncă sufocă Germania...

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2023, 22:52 414

Germania, care încă de la înce­pu­tul erei postbelice s-a bazat pe for­ţă de muncă din import şi pe imi­granţi pentru creştere şi dezvoltare, are în continuare probleme în a găsi muncitori.

O analiză recentă a platformei de căutare de locuri de muncă Stepstone indică faptul că firmele din Germania se confruntă cu un deficit de muncitori calificaţi, multe poziţii rămânând prin urmare neocupate, scrie The Local.

Analiza a găsit că 90% din com­panii nu găsesc candidaţi potriviţi pentru locurile de muncă vacante.

Companiile din sectorul public în special s-au plâns în legătură cu con­secinţele penuriei de muncitori: 88% dintre acestea au raportat probleme în furnizarea produselor şi serviciilor lor. 83% din companiile din sectorul sănătăţii şi serviciilor sociale au raportat de asemenea un deficit de muncitori calificaţi.

Germania duce în prezent lipsă de aproximativ 50.000 de dascăli şi 14.000 de asistenţi. În martie 2024, o nouă lege care înlesneşte venirea mun­citorilor calificaţi în Germania va intra în vigoare.

În acelaşi timp, un număr în creştere de companii germane se plâng cu privire la un deficit de sta­giari sau ucenici, potrivit Camerelor de Comerţ şi Industrie din Ger­ma­nia, notează Reuters.

În Europa de Est, compania Orlen din Polonia, cea mai mare din această ţară şi campionul economic al guvernului, angajează indieni, pakistanezi, filipinezi pentru a construi o nouă unitate de materiale plastice, relatează Bloomberg. În Ungaria, muncitori chinezi ajută la construirea unei fabrici de baterii pentru maşini electrice.

Ţările din estul continentului află acum că au nevoie de imigranţi după ce i-au transformat într-o armă.

Nevoia economică de muncitori şi politica imigraţiei au intrat în coliziune.

Politicienii din Varşovia şi Budapesta s-au opus multă vreme planurilor UE privind cote de migranţi. Aflaţi acum în faţa a sute de mii de poziţii neocupate pe piaţa muncii care ameninţă să le frâneze creşterea economiilor, oficialii argumentează acum că mile de sosiri din Asia sunt „muncitori temporari“, şi nu migranţi care vor rămâne în ţară.

Guvernele din regiune sunt forţate să acţioneze în faţa îmbătrânirii populaţiei şi să găsească milioane de muncitori care să le susţină economiile în anii următori.

În Ungaria, Parlamentul a adoptat o lege pentru a facilita aducerea de muncitori străini limitând în acelaşi timp perioada în care aceştia pot rămâne în ţară la trei ani.

Polonia are nevoie să importe cel puţin 200.000 de imigranţi pe an în deceniul viitor pentru a-şi menţine raportul actual al populaţiei de vârstă activă/pensionari.

Cehia a aprobat de la ieşirea de la putere a miliardarului populist Andrej Babis cote mai mari pentru vizele destinate muncitorilor din Filipine şi Mongolia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO