Business Internaţional

O taxă controversată de 10% pe dobânzile la depozitele bancare a intrat în vigoare în Bulgaria

O taxă controversată de 10% pe dobânzile la depozitele bancare a intrat în vigoare în Bulgaria

Autor: Radu Racu

02.01.2013, 12:09 675

Băncile din Bulgaria au început să ofere clienţilor alternative de economisire pentru a-i ajuta să scape de o taxă de 10% pe dobânzile la depozitele bancare clasice care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, scrie Novinite.

Conturi de economii, conturi de plată a facturilor, depozite fără termene sau produse mixte de economisire se numără printre variantele legale oferite de creditori pentru a reduce sau chiar evita taxele.

Levon Hampartzoumian, CEO-ul UniCredit Bulbank, afirmă că banca pe care o conduce oferă o alternativă în care clienţii în loc să plătească o taxă de 10% vor plăti 2%. El s-a opus vehement argumentelor guvernului conform căruia noua taxă va aduce bani la buget de la bogaţii cu depozite bancare uriaşe. "Cine sunt aceşti bogaţi? Celebrităţile care se afişează în reviste de scandal cu bunuri cumpărate pe credit sau oamenii care-şi ţin cea mai mare parte a averilor în conturi din străinătate?" a protestat bancherul, subliniind că măsura este pur electorală.

Alegerile parlamentare din Bulgaria vor avea loc în a doua jumătate a anului 2013.

O taxă controversată de 10% pe dobânzile din depozitele bancare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2013, cetăţenii bulgarii fiind obligaţi să menţioneze în declaraţia de venituri pe care o vor completa în 2014 valoarea depozitelor păstrate în bănci anul anterior.

Impozitul va fi reţinut de bănci în momemtul lichidării depozitului, contribuabilul fiind nevoit doar să menţioneze valoarea depozitelor în declaraţia de venit.

Noua măsură legislativă este menită să aducă circa 60 de milioane de euro la bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO