Business Internaţional

Oamenii de afaceri greci se plâng că românii nu mai au încredere în ei şi le întorc spatele la licitaţiile de stat

Autor: Bogdan Cojocaru

29.06.2011, 19:08 547

Recesiunea economică şi criza datoriilor prin care trece Geciase răsfrânge asupra oamenilor de afaceri greci, atât la ei în ţară,cât şi în România. Ei se confruntă cu neîncrederea clienţilor, carese tem că rămân cu proiectele neterminate, dar şi cu lipsa deajutor din partea autorităţilor elene.

Într-o atmosferă caracterizată mai degrabă de poftă de mâncaredecât de discuţii interactive, Forumul de afaceri româno-elen,găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi la care aparticipat preşedintele Greciei Karolos Papoulias, a scos la ivealăo serie de probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri greci,atât în România cât şi la ei acasă. După mai multe discursuri,legate de relaţiile comerciale dintre Grecia şi România, deeconomia elenă şi sistemul bancar al statului mediteraneean, şi opauza în care s-a facut coadă la masa cu aperitive, băuturirăcoritoare şi fursecuri, a venit şi rândul oamenilor de afacerisă-şi spună păsul. Unul dintre cei 26 de reprezentanţi ai mediuluide afaceri prezenţi a atras atenţia asupra dificultăţilor pe caresocietăţile greceşti le întâmpină când participă la licitaţiile destat din România.

"România închide reverenţios uşile de teamă că societăţilegreceşti nu vor face faţă crizei, că va rămâne cu proiecteleneterminate şi ca va pierde, în cele din urmă, bani", s-a plâns el.Chiar şi sectorul privat are această atitudine, deoarece economiaelenă şi-a pierdut credibilitatea, a mai spus omul de afaceri.

Unul din oficialii eleni participanţi la forum a răspunscaracterizând aceste opinii ca fiind extreme. Un alt om de afaceria reproşat guvernului elen, reprezentat prin preşedintele Papouliasşi Konstantinos Papadopoulos, secretar general ministerulafacerilor externe, că încă nu a trecut de la promisiuni la planuriconcrete pentru a susţine mediul de afaceri. Un alt nemulţumit aîntrebat ce face guvernul grec pentru a diversifica exporturile, încondiţiile în care Grecia este renumită, pe plan comercial, doarpentru brânza feta, măslinele şi uleiul pe care le vinde înstrăinătate. Replica oficialilor a venit sub forma exempluluiRomâniei, care importă de la greci în primul rând aluminiu,echipamente telecom, elemente din fier pentru construcţii, maseplastice şi abia apoi produse agricole.

Papadopoulos a arătat că exporturile Greciei au crescut cu 31,5%în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Exporturile către România au avansat, în acelaşi interval,cu 27%, faţă de 6,5% cu cât au crescut importurile Greciei dinRomânia. Preşedintele grec a subliniat, la rândul său, tendinţa decreştere a exporturilor dintre cele două ţări. El a atras atenţiacă investiţiile elene în România susţin 25.000 de locuri de muncă,în principal în sectorul bancar, al telecomunicaţiilor, alindustriei alimentare şi materialelor de construcţii.

Claudiu Stafie, secretar de stat în ministerul economiei, amenţionat că la începutul anului activau în România peste 4.900 desocietăţi elene, cu un capital social de 1,9 miliarde euro.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Grecia seplasează pe locul 15 în topul ţărilor către care România exportă(486 milioane lei în primele două luni ale anului) şi pe poziţia 20în clasamentul importurilor (381,8 milioane lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO