Business Internaţional

Opt banci mari sunt suspectate ca au mintit agentiile de rating

13.05.2010, 23:05 37

Autoritatile din New York au inceput o investigatie pentru adetermina daca opt banci de renume international au furnizatinformatii false agentiilor de rating pentru a creste artificialratingurile unor valori mobiliare ipotecare, potrivit unor surseapropiate discutiilor, citate de New York Times.

Institutiile financiare vizate de ancheta sunt Goldman Sachs,Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank,Credit Agricole si Merrill Lynch, cea din urma controlata acum degigantul Bank of America.

Ancheta procurorilor din New York se deruleaza in paralel cu oinvestigatie federala privind conduita in afaceri a unei game largide companii financiare in anii care au precedat colapsul pieteiimobiliare din 2007.

In timp ce ancheta federala se concentreaza pe interactiuneadintre banci si clientii care au cumparat titluri de valoarecompuse din credite ipotecare, investigatia inceputa de procuraturadin New York ridica miza si cauta nereguli in legaturile dintrebanci si agentiile de rating care evalueaza viabilitatea valorilormobiliare si a instrumentelor financiare tranzactionate.

Agentiile de rating se confrunta deja de cativa ani cu numeroasereprosuri din partea mediului politic, a publicului larg, dar si aanalistilor economici sau financiari, care le acuza ca ausupraevaluat calitatea multor instrumente financiare compuse dincredite ipotecare, contribuind astfel semnificativ la prabusireapietei imobiliare.

Potrivit surselor citate de NY Times, investigatia initiata deprocurorul general din New York, Andrew Cuomo, arata ca oficialulcrede ca agentiile de rating ar fi putut fi pacalite de una sau maimulte banci.

Agentiile care au acordat ratinguri instrumentelor financiaretranzactionate de aceste banci sunt Standard & Poor's, FitchRatings si Moody's Investors Service. Investitorii se folosesc deaceste ratinguri pentru a lua decizii privind operatiunile derulatepe pietele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO