Business Internaţional

OTP scapa nevatamata din ghearele crizei

21.09.2008, 18:59 17

OTP este pe drumul cel bun si va atinge tinta de crestere a profitului de 10% anul acesta. Obiectivul propus pentru 2010, un profit brut de 2 mld. euro, este insa "nesigur", conform declaratiilor directorului financiar Laszlo Urban.
Creditorul cu sediul la Budapesta, care a achizitionat din 2002 nu mai putin de 11 banci est-europene, a raportat luna trecuta un profit record pentru cel de-al doilea trimestru al anului pe fondul castigurilor unitatilor sale internationale si al castigurilor din tranzactii valutare. Csanyi a afirmat ca banca nu a fost afectata de criza care a dus la colapsul bancii de investitii Lehman Brothers.
"Regiunea noastra nu numai ca a ramas ferma pe pozitii in fata crizei, dar ofera si un potential bun in ceea ce priveste cresterea si profitabilitatea", a afirmat directorul executiv. OTP "a ocolit cu succes furtuna, a actionat in mod strategic in ceea ce priveste activitatea si operatiunile sale si a reusit sa treaca cu bine peste riscuri si provocari".
Actiunile OTP au pierdut 6,44% in ultimele sase luni, comparativ cu o coborare de 17,25% a indicelui bursier MSCI World Banks, in cadrul caruia sunt cuprinse 220 de banci, sau comparativ cu cea de 15,11% pe care a cunoscut-o indicele bursier din Ungaria BUX. Daca atinge tinta de crestere a profitului pe 2008, OTP ar trebui sa inregistreze un profit net de 229 mld. forinti (947 mil. euro). Banca se asteapta ca profitul pe actiune sa creasca cu peste 10% "in anii ce vor urma".
Creditorul nu poseda un portofoliu de instrumente financiare garantate cu active riscante, fapt ce sugereaza ca nu a intreprins actiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor). Capitalul de baza Tier 1, rezervele pe care banca le pastreaza pentru a-si proteja clientii impotriva posibilelor pierderi, se situeaza la un nivel de 11%, dupa ce a primit cei 617 mil. euro pentru unitatea de asigurari OTP Garancia de la asiguratorul francez Groupama.
"Mediul bancar din Ungaria a rezistat bine in fata miscarilor de stabilizare fiscala, iar OTP Bank a obtinut o urcare de pozitie in ceea ce priveste piata de retail", a afirmat Csanyi.
Creditorul beneficiaza de asemenea de pe urma expansiunii pe piete cu crestere rapida precum Rusia, Ucraina si Bulgaria. Unitatile din afara Ungariei au reprezentat 42% din active la sfarsitul lunii iunie, comparativ cu 24% in 2005.
Vanzarea unitatilor OTP din Slovacia si Serbia este "in curs", in timp ce pietele cheie sunt Bulgaria, Ucraina, Rusia si Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO