Business Internaţional

Paradoxal, planurile de salvare oferite de stat genereaza o noua era de prosperitate pe Wall Street

25.10.2009, 23:29 14

Multi americani se intreaba cum este acest lucru posibil. Cumpot unele banci sa prospere atat de curand dupa un colapsfinanciar, in timp ce milioane de oameni se tem pentru locurile lorde munca si locuintele lor?

Poate surprinde faptul ca una din cele mai puternice forte caregenereaza aceasta tendinta pe Wall Street nu sunt bancile, ciWashington-ul, scrie The New York Times.

Multe dintre masurile pe care strategii le-au luat anul trecutin scopul stabilizarii sistemului financiar, precum reducerearatelor dobanzii pana aproape de zero, consolidarea bancilor mariprin fonduri publice, garantarea datoriilor de miliarde de dolariale institutiilor financiare, au contribuit la crearea premiselorpentru aceasta noua era de prosperitate pe Wall Street.

Bancile au profituri din tranzactii, nu dincredite

Giganti ca Goldman Sachs si JPMorgan Chase genereaza profituriuriase pe segmente ca tranzactionarea de actiuni si obligatiuni,mai degraba decat din operatiuni cum ar fi creditarea. Bancileobtin, de asemenea, profituri din asumarea unor riscuri pe carerivalele mai fragile nu pot sau nu sunt dispuse sa si le asume.

Astfel, chiar in contextul in care marile banci se opuneforturilor Congresului de a supune industria unor reglementari maistricte si de a impune unele restrictii asupra platilor acordateexecutivilor, Wall Street-ul poate multumi Washingtonului in partepentru ultimele profituri.

"Totul este facilitat de banca centrala si de guvern, care isidoresc cu adevarat ca institutiile financiare sa-si reiaoperatiunile de creditare", a declarat Gary Richardson, din cadrulNational Bureau of Economic Research.

"Tocmai le-am aratat ca li se pot intampla cele mai ingrozitoarelucruri si noi vom arunca miliarde de dolari pentru a le proteja.Sunt foarte ingrijorat in aceasta privinta."

Nu tuturor bancilor le merge la fel de bine. Giganti caCitigroup si Bank of America, ale caror rezultate sunt legate deconsumatorii obisnuiti, se lupta sa se redreseze singure, asemeneamultor banci regionale.

Declinul anumitor institutii, cat si prabusirea unor rivalecandva viguroase ca Lehman Brothers au consolidat insa putereafinanciara a tarii in mai putine maini. Cei puternici sunt acumcapabili sa obtina profituri mai mari de pe pietele financiare sisa perceapa comisioane mai mari pentru o gama larga de serviciibancare.

"Pot percepe mai mult pentru tot felul de servicii pentru cafirmele au mai multa nevoie acum de banci comerciale si de banci deinvestitii, si exista mai putine banci mari care sa le ajute", adeclarat Douglas J. Elliott din cadrul Brookings Institution.

Statul ajuta bancile sa creasca

La un an dupa declansarea crizei, multi din gigantii industriei,institutiile considerate prea mari pentru a se prabusi, devin defapt mai mari, si nu mai mici. Multi din acestia isi desfasoaraoperatiunile in mod normal.

In ultimul deceniu, sectorul financiar a avut cel mai rapid ritmde crestere din economie, doua treimi din cresterea PIB-ului putandfi puse pe seama veniturilor angajatilor din finante.

Acum, industria dispune de noi instrumente, gratie guvernului.Cu ratele dobanzii la un nivel atat de scazut, bancile pot acumimprumuta bani la costuri reduse si pune aceste fonduri la lucru inmoduri profitabile. Segmentul tranzactiilor cu titluri cu veniturifixe s-a dovedit deosebit de profitabil.

Pentru a preintampina un colaps al sectorului financiar care arfi trimis unde de soc in intreaga economie, guvernul american ainjectat miliarde de dolari in banci.

Unele institutii mari, cum ar fi Goldman si Morgan, au returnatfondurile primite, insa cea mai mare parte a industriei se bucurain continuare de alte forme de sprijin guvernamental, care le ajutain generarea de profituri.

Firmelor Goldman Sachs si Morgan Stanley li s-a permis sa setransforme in holdinguri bancare traditionale, acestea avand inacest fel acces la finantare ieftina din partea Fed.

Acestor doua banci si altora ca JPMorgan li s-a permis, deasemenea, sa emita obligatiuni de zeci de miliarde de dolarigarantate de Federal Deposit Insurance Corporation, care asiguradepozitele bancare.

Cu FDIC in spate, bancile s-au putut imprumuta in termeni extremde avantajosi.

Bancherii mari fac jocurile

Cu siguranta, bancile beneficiaza, de asemenea, de pe urmastabilizarii economiei. Teama care a cuprins pietele la inceputulacestui an s-a spulberat in mare parte. Actiunile, obligatiunilecorporatiste si-au revenit de la minimele inregistrate, unele inmod spectaculos.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 50% in acest ansi a depasit nivelul de 10.000 de puncte in octombrie pentru primadata de la declansarea crizei.

Bancile care-si redusesera valoarea contabila a activelor sebucura acum de o redresare a situatiei.

"Increderea a revenit", a declarat Shubh Saumya, specialist peservicii financiare in cadrul Boston Consulting Group.

In urma reducerii numarului de banci, cele care au supravietuitvin sa umple golul lasat de rivalele care fie au disparut, fie auprobleme, fie nu sunt dispuse sa-si asume riscuri.

Totusi, noul succes se limiteaza in mare parte la principalelefirme de servicii financiare de pe Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24