Business Internaţional

Parlamentul European a adoptat ieri o variantă „îndulcită“ a Directivei Antitutun

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

08.10.2013, 19:38 566

Parlamentul European a adoptat ieri o variantă „îndulcită“ a Directivei Antitutun, respingând o parte din propunerile iniţiale ale Comisiei Europene, precum interzicerea totală a ţigărilor mentolate, după lobby intens din partea producătorilor de tutun. Comisia mai dorea ca imaginea de avertisment privind pericolele fumatului să acopere 75% din suprafaţa pachetului şi ca ţigările electronice, o piaţă aflată în prezent pe boom, să fie vândute numai „pe bază medicinală“, în loc de direct consumatorilor, scrie Thomson Reuters.

Propunerile au fost considerate prea dure de Parlament, care a decis ca interzicerea ţigaretelor mentolate să se facă peste opt ani, iar avertismentele să acopere doar 65% din pachet. Europarlamentarii au mai decis şi ca producătorii să poată vinde ţigările electronice în supermarketuri, cu condiţia ca acestea să nu fie descrise ca ajutoare pentru cei care vor să renunţe la fumat. „Este o zi ruşinoasă pentru Parlamentul European. Majoritatea de centru-dreapta a jucat jocul industriei de tutun şi a votat pentru reguli mai blânde“, a declarat Carl Schlyter, europarlamentar suedez din partea Partidului Verde. Cu toate acestea, noile reguli sunt oricum mai stricte decât cele actuale, care prevăd ca mesajele de avertisment să acopere 30% din partea din faţă a ambalajului şi 40% din partea din spate, iar folosirea imaginilor nu este obligatorie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels