Business Internaţional

Patrick Ricard, conducătorul imperiului de băuturi alcoolice Pernod Ricard, s-a stins din viaţă

Patrick Ricard, conducătorul imperiului de băuturilor alcoolice Pernod Ricard, s-a stins din viaţă

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

21.08.2012, 18:14 451

Patrick Ricard, conducătorul unui imperiu global care s-a dezvoltat pe seama poftei de băuturi alcoolice de prestigiu şi omul care a dat Franţei o lecţie referitor la cum poţi profita de pe urma globalizării, a decedat vineri la vârsta de 67 ani, scrie Financial Times.

Piatra de temelie a succesului său la Pernod Ricard, al doilea producător de băuturi alcoolice la nivel mondial în funcţie de vânzări, a reprezentat doar un impuls pentru flerul său privind afacerile la nivel internaţional.

Ricard a fost fiul lui Paul Ricard, care a creat lichiorul Pastis în oraşul Marseille din Franţa în 1932. Băutura cu gust de anason a devenit cunoscută la nivelul întregii ţări în principal pentru că turiştii francezi o testau în regiunea Provence, iar apoi o cumpărau ca amintire pentru acasă.

Ricard, o persoană modestă şi caldă, spunea că nu a avut de ales în legătură cu intrarea în afacerea de familie. "Dacă nu m-aş fi alăturat companiei Ricard, tata ar fi considerat acest lucru ca pe un gest de trădare. Avea un caracter puternic, şi oricum, în acea perioadă făceai ce ţi se spunea", a spus Ricard cândva.

În 1975, distileria Ricard a fuzionat cu Pernord, producătorul de lichior rival. Însă această afacere a avut o importanţă redusă faţă de consolidarea agresivă bazată pe îndatorare pe care a realizat-o Ricard după ce a devenit preşedinte şi director executiv al companiei în 1978.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels