Business Internaţional

Pe axa Londra-Bruxelles-Hamburg se traieste cel mai bine

27.01.2005, 00:00 36



Rapoartele statistice date publicitatii recent indica existenta unui decalaj important intre regiunile cele mai bogate si regiunile cele mai sarace din Uniunea Europeana, relateaza EuObserver.



Cifrele date publicitatii de Eurostat - institutul de statistica al UE - evidentiaza faptul ca cea mai prospera regiune din UE este de aproape zece ori mai bogata decat cea mai saraca zona din Uniune.



De departe, cea mai bogata regiune din UE este localizata in centrul finanicar al Londrei, unde puterea de cumparare pe locuitor atinge valoarea de 66.744, aproape de zece ori mai mare decat cea inregistrata in Lubelskie, Polonia, cea mai saraca regiune din UE, unde puterea de cumparare se cifreaza la 6.762.



Londonezii au o putere de cumparare de peste trei ori mai mare decat media din UE, in timp ce locuitorii din Lubelskie, de doar o treime din medie.



Centrul Londrei este urmat de capitala Belgiei, Bruxeles, Luxembourg (intreaga tara a fost considerata o regiune in realizarea sondajului), de orasul german Hamburg si de Ile de France.



Cele mai sarace cinci regiuni din UE sunt localizate in Polonia. Cea mai putin dezvoltata regiune din zona euro se afla in Grecia, la Dytiki Ellada.



Datele furnizate de aceste statistici sunt importante prin prisma faptului ca vor fi luate in calcul atunci cand autoritatile Uniunii Europene vor decide regiunile care se califica pentru a primi fonduri de coeziune. Conditia este ca regiunile desemnate sa beneficieze de aceste fonduri trebuie sa se afle sub nivelul de 75% din media pe UE.



Eurostat a calculat produsul intern brut pe locuitor pentru cele 254 de regiuni ale UE utilizand un instrument monetar artificial denumit puterea de cumparare standard care elimina efectele diferentelor de curs valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO