Business Internaţional

Peisajul bancar american se află în pragul unor modificări de relief seismice. Dincolo de calmul aparent, durerea se acumulează pentru bănci

Peisajul bancar american se află în pragul unor...

Autor: Catalina Apostoiu

11.07.2023, 21:54 224

Prima bancă a SUA este pe cale să devină muzeu. O propunere de reabilitare a First Bank of the United States şi de transformare a acesteia în muzeu interactiv în cen­trul Philadelphiei a trecut de cel mai mare obstacol, INHP anunţând re­cent că a obţinut finanţare federală de 22,2 milioane dolari pentru des­chiderea site-ului pentru public, scrie Bloomberg.

Banca a reprezentat o parte cen­trală a viziunii secretarului trezore­riei Alexander Hamilton de creare a unui sistem financiar naţional care să aducă împreună economiile celor 13 state nou independente.

Aceasta a devenit o sursă majoră de credit, ajutând la stabilizarea eco­nomiei în timpul panicii financiare din 1792. Se doreşte ca muzeul First Bank să fie deschis până la aniver­sarea a 250 de ani de la înfiinţarea SUA, în 2026.

Anunţul vine în condiţiile în care în prezent sectorul bancar american se află sub presiune crescândă în con­textul creşterii dobânzilor, pierderi­lor legate de sectorul imobiliar co­mercial şi întăririi supervizării.

Forţele care au declanşat criza ban­cară regională în martie sunt încă active. Creşterea dobânzilor va adân­ci pierderile legate de titlurile finan­ciare deţinute de bănci şi va motiva deponenţii să-şi retragă banii din con­turi, punând sub presiune prin­cipala sursă de bani a băncilor. Pier­derile legate de creditele acordate sectorului imobiliar comercial şi altor credite de-abia încep să iasă la supra­faţă, iar autorităţile îşi vor întoarce atenţia asupra băncilor de dimen­siuni medii.

Ceea ce va urma va fi probabil cea mai semnificativă transformare a peisajului bancar american de la criza financiară din 2008. Multe dintre cele 4.672 de bănci ale SUA vor fi forţate în braţele unor bănci mai puternice în următorii ani, fie de forţe ale pieţei sau autorităţi, au declarat o serie de executivi, consultanţi şi bancheri de investiţii pentru CNBC.

Băncile caută deja să vândă din active şi divizii pentru a-şi creşte capi­ta­lul, însă investitorii instituţionali stau deoparte.

Potrivit CEO-ului Lazard Peter Orszag, „calmul fals“ din ultima vre­me ar putea dispărea brusc odată cu publicarea de către bănci a rezulta­telor pe trimestrul doi.

Pentru a contracara durerea vii­toare, băncile americane pun de asemenea mai mulţi bani deoparte, notează qz.com.

Din 2020, defaulturile legate de credite au fost reduse, în parte graţie stimulentelor din pandemie şi altor scheme guvernamentale de susţinere. Însă băncile încep acum să resimtă impactul creşterii dobânzilor şi inflaţiei asupra debitorilor.

În acelaşi timp, cele mai mari dintre băncile americane s-ar putea confrunta cu cerinţe de capital sporite.

Vicepreşedintele Fed pentru supraveghere Michael Barr a anunţat că intenţionează să lanseze multiple iniţiative legislative care ar putea obliga băncile mai mari cu active de peste 100 miliarde de dolari să deţină rezerve mai mari, arătând că turbulenţele recente din sectorul bancar au evidenţiat nevoia creşterii rezilienţei acestuia, potrivit Reuters.

Cel mai mare lobby din sectorul bancar american a anunţat că se va opune oricăror propuneri pe care le consideră inutile şi nocive din punct de vedere economic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO