Business Internaţional

Pensiile devin tot mai sufocante pentru companii

10.02.2003, 00:00 11

Doisprezece dintre companiile de varf europene au dezvaluit deficite enorme la fondurile de pensii pentru angajatii lor, ceea ce a atras un avertisment dur din partea agentiei Standard and Poor's (S&P) care a anuntat ca le-ar putea reduce ratingul de credit, relateaza agentiile internationale de presa.
Companiile vizate de S&P sunt BAE Systems, Pilkington, Rolls-Royce, J Sainsbury si GKN Holdings din Marea Britanie, Deutsche Post, Linde, ThyssenKrupp din Germania si Arcelor, Michelin, Portugal Telecom si TPG din alte state europene. Retrogadarea, daca va fi facuta, va creste costurile de atragere de resurse financiare de pe piata de capital.
Analistii se asteapta ca piata de actiuni europeana sa debuteze saptamana aceasta in scadere semnificativa ca urmare a anuntului S&P.
Firmele mentionate sunt primele companii care pot fi penalizate de agentia de rating din cauza deficitelor la fondurile de pensii.
In Statele Unite, problema devalorizarii fondurilor de pensii a facut deja victime. General Motors si Ford au suferit retrogradari de rating anul trecut in mare parte din cauza volumului imens al obligatiilor sub forma de pensii.
"Problema cu fondurile de pensii este de-abila la inceput. Daca pietele de actiuni vor continua sa scada situatia se va inrautati", a spus Adrian Tiggelen, de la ING Investment Management.
Activele care corespund fondurilor de pensii la nivel global au pierdut anul trecut 12% din valoare, adica 1.400 de miliarde de dolari, din cauza declinului general al pietelor bursiere, iar costurile generate de platile pentru pensionari au crescut cu 1.000 de miliarde de dolari, arata un studiu realizat de firma de consultanta Watson Wyatt & Co.
DaimlerChrysler, cea de-a cincea companie de autovehicule din lume, a anuntat luna trecuta ca volumul cheltuielilor pentru finantarea pensionarilor va creste anul acesta cu 700 de milioane de euro. Fondurile de pensii din Statele Unite ale companiei au pierdut 8,5% din valoare, in timp ce activele din Europa au pierdut 14,4% din valoare.
Si acesta nu este singurul caz din Europa. Planurile de pensii destinate angajatilor ale companiilor din componenta indicelui Standard & Poor'sau pierdut peste 200 de miliarde de dolari de la finele anului 1999, potrivit studiilor realizate de bancile de investitii.
Daca firmele din companonenta indicelui S&P ar include in rapoartele lor financiare obligatiile de pensii, atunci profiturile agregate pe anul trecut ar arata o scadere de 69% fata de anul precedent, a subliniat un studiu realizat de grupul bancar Credit Suisse First Boston.
Riscurile rezultate din obligatiile de pensii s-au accentuat nu numai din cauza declinului bursier ci si a cresterii costurilor cu sanatatea si a avansului economic modest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels