Pentru multinaţionale, ţările din Est sunt colonii economice

12 feb 2018 Autor: Bogdan Cojocaru

Thomas Piketty, un economist în jurul căruia s-a creat multă vâlvă, este de părere că apartenenţa la Uniunea Europeană nu a adus beneficii nete ţărilor din Europe de Est ca Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Pentru  Piketty, aceste ţări sunt proprietatea companiilor bogate din Vest, sunt colonii economice ale Occidentului.

El nu este însă singura voce care susţine aceste idei, presa de propagandă din Rusia fiind de altfel foarte vocală. Şi Leonid Bershidsky, jurnalist rus stabilit la Berlin şi editorialist la Bloomberg, apreciază că economistul francez are dreptate doar pe jumătate. La analizarea beneficiilor aduse Europei de Est de către UE, Piketty compară ieşirile nete de profituri şi veniturile din proprietate cu transferurile nete pe care ţările est-europene le-au primit de la UE şi descoperă că ieşirile sunt mai mari.

„Desigur, se poate crede că investiţiile occidentale au permis productivităţii să crească şi de aceea toată lumea a avut de câştigat“, notează economistul francez. „Însă liderii est-europeni nu ratează niciodată ocazia să amintească că investitorii profită de puterea lor pentru a ţine salariile jos şi pentru a menţine marje excesive.“ 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2018

 
Cuvinte cheie:
multinationale
, Est
, colonii economice
, uniunea europeana
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide