Business Internaţional

Peste 14 miliarde de dolari pentru eliberarea oligarhului rus Hodorkovski

17.02.2004, 00:00 11



Cei mai importanti actionari ai Iukos, al doilea producator de petrol din Rusia, sunt gata sa ofere autoritatilor guvernamentale pachetul de actiuni detinut, in valoare de 14,6 miliarde de dolari, in schimbul eliberarii lui Mihail Hodorkovski si a lui Platon Lebedev.



"Vom face orice pentru a ne scoate prietenii din inchisoare", a declarat pentru Bloomberg News Leonid Nevzlin, care detine 8% din Menatep, compania care detine 44% din actiunile Iukos. "Daca exista vreo garantie ca acestia vor fi eliberati, noi vom renunta la actiunile pe care le detinem. Cu o conditie: intai eliberarea, apoi predarea actiunilor", a adaugat el.



Si Vladimir Dubov, un alt actionar al Menatep, cautat pentru delapidarea unor fonduri publice, a anuntat ca este dispus sa renunte la actiunile sale. Nevzlin si Dubov au fugit in Israel, pentru a evita ancheta autoritatilor.



"Personal, as oferi imediat actiunile mele pentru eliberarea oamenilor nostri", a declarat Dubov. "Pretul nu are nici o importanta, oamenii insa conteaza. Oamenii valoreaza mai mult decat banii", a adaugat el.



Mihail Hodorkovski, cel mai important actionar al Menatep, a fost arestat la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala. In prezent, acesta se gaseste in inchisoarea Matrosskaia Tishina, din Moscova, fara posibilitatea de a fi eliberat pe cautiune. Presedintele Menatep, Platon Lebedev, a fost arestat pe 2 iulie.



Autoritatile ruse au "inghetat" cea mai mare parte a actiunilor Iukos detinute de Menatep, au acuzat grupul petrolier ca a evitat plata unor impozite si taxe in valoare de 3,4 miliarde de dolari si a inceput o ancheta asupra licentelor de productie a petrolului. Investigatia a condus la scaderea cu 25% a principalului indice bursier al Rusiei in lunile octombrie si noiembrie. Actiunile au urcat apoi pana la nivelurile dinaintea arestarii lui Hodorkovski. Astfel, actiunile Iukos se tranzactioneaza la un pret cu 19% mai scazut decat in 25 octombrie, in timp ce indicele RTS (Russian Trading Index) a castigat 8,4 procente.



Hodorkovski si Lebedev se declara nevinovati, sustinand ca acuzatiile au un substrat politic. Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata de Forbes Magazine la 8 miliarde de dolari in 2002, sustine financiar partide din opozitie, adversare ale presedintelui rus Vladimir Putin.



Pachetul de actiuni Iukos reprezinta cea mai importanta participatie a Menatep. Daca aceasta companie va renunta la grupul petrolier in favoarea statului, activele sale s-ar injumatati. Pe langa Iukos, Menatep mai detine active in valoare de 15 miliarde de dolari, precum Menatep St. Petersburg Bank, Trust Investment Bank sau compania din sectorul telecomunicatiilor Antel Holdings.



Schimbul propus de actionarii Menatep l-ar putea ajuta pe Putin sa ii convinga pe investitori ca ancheta se refera la ilegalitatile comise de Iukos si de actionarii sai, si ca nu este un atac la adresa proprietatii private, considera Ian Hague, analist la Firebird Management din New York, care gestioneaza active in valoare de 450 milioane de dolari din fosta Uniune Sovietica.



Putin, care luna viitoare va incerca sa obtina un nou mandat de presedinte, a declarat ca nu va interveni in ancheta in care este implicat grupul Iukos si ca procurorii sunt independenti in actiunile lor. In octombrie, el spunea ca orice persoana, oricat de bogata ar fi, trebuie sa respecte legea.



Anul trecut, grupul petrolier Lukoil a depasit performantele financiare ale Iukos, devenind cel mai mare producator rus de petrol. Anul trecut, Iukos a pompat 80,8 milioane de tone de titei, mai putin decat nivelul estimat de 81,5 milioane de tone.



Cu doua saptamani in urma, Iukos a fost de acord sa anuleze tranzactia de preluare a rivalului sau Sibneft, evaluata la 13,9 miliarde de dolari. Actionarii celei de-a cincea companii petroliere din Rusia au anuntat ca au luat aceasta decizie deoarece nu au putut convinge autoritatile sa renunte la investigatii.



"Anularea fuziunii a avut la baza numai motive de ordin economic" a declarat Alexei Firsov, purtatorul de cuvant al Sibneft.



In urma fuziunii ar fi luat nastere al patrulea grup petrolier din lume si cea mai mare companie rusa listata la bursa, cu o capitalizare bursiera de 35 miliarde de dolari. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO