Business Internaţional

Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, şi-a clădit averea luptându-se cu oligarhii ruşi

Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, şi-a clădit averea luptându-se cu oligarhii ruşi

Petr Kellner are o avere de 9,2 mld. dolari

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.08.2011, 00:06 4471

Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a finalizat achiziţiacompaniei agricole Rav Agro-Pro din Rusia, care dispune desuprafeţe uriaşe de teren agricol fertil în regiunea Chernozem,scrie Czeskapozice.

Aceasta este însă ultima achiziţie dintr-o serie lungă deafaceri pe care Kellner, care are o avere estimată de revistaamericană Forbes la 9,2 mld. dolari (6,4 mld. euro), le-a făcut înRusia, piaţă pe care a intrat în anii '90, atunci când oligarhiiruşi îşi creau adevărate imperii industriale ca urmare aprivatizărilor.

În timp ce sectorul agricol al Rusiei prezintă un uriaşpotenţial de creştere, a avea aliaţi puternici în cadrul guvernuluieste de asemenea vital pentru a te bucura de succes în Rusia, maiscrie Czeskapozice. Petr Kellner, proprietar al companiei PPF, prinintermediul căreia a făcut achiziţia, cultivă astfel de legăturiîncă de la primul val de privatizări de la începutul anilor'90.

A investit în timpul privatizărilor

Petr Kellner este unic în rândul inves­titorilor străini dinRusia din punctul de vedere al diversităţii investiţiilor şiactivelor sale şi nivelului de implicare în economia reală. El amers pentru prima dată în Rusia la începutul anilor '90 în perioadaprimei runde de privatizări. Sosind cu experienţă şi milioane dedolari câştigate de pe urma privatizărilor din Cehia, Kellner aînceput să achiziţioneze o gamă largă de active în Rusia.

El a creat o firmă, numită "Petru cel Mare" care a preluatactive precum fondurile Neft I Energie (Petrol şi energie) şiNed­vizhimost (real estate) şi a achiziţionat un număr mare deacţiuni în cadrul gigantului din domeniul energiei RAO UES. Întimpul crizei din 1998 din Rusia a pierdut circa 500 mil. dolari,dar îşi vânduse mare parte din active cu un an înainte.

L-a învins pe oligarhul Oleg Deripaska

În 2005 Kellner, prin intermediul fondului său de investiţii cusediul în Jersey PPFI, a achiziţionat 38,46% din compania rusă deasigurări Ingosstrah, în cadrul căreia compania Basic Element aoligarhului rus Oleg De­ripaska deţinea deja o participaţiemajo­ritară.

Deripaska dorise să achiziţioneze parti­cipaţia vândută luiKellner de către bancherul rus Alexander Mamut, iar când adescoperit că cehul intenţiona să vândă o parte din participaţia sacătre Generali, oligarhul a con­vocat adunarea generală aacţionarilor care a aprobat majorarea capitalului de bază alasigurătorului.

Kellner a contestat mişcarea în instanţă în Rusia, iar PPFI şiGenerali deţin în continuare participaţia minoritară. Acest episodde­monstrează foarte clar faptul că omul de afaceri ceh are aliaţiputernici în Rusia.

Deţine mai mult de un sfert din piaţa creditelor deconsum

În 2008 PPF Group a achiziţionat 39% din cel mai mare retailerde electronice şi electrocasnice din Rusia, Eldorado,transfor­mându-l într-un vehicul pentru divizia rusă a companiei decredite de retail Home Credit, care deţine 27% din piaţa creditelorde consum din Rusia.

În Rusia PPF Group mai deţine 24,82% din cea mai mare companieminieră Poly­metal, o participaţie de 29,9% în cadrul Nomos Bank şiun pachet de 49% din acţiunile companiei de asigurări Generali PPFHolding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO