Business Internaţional

Petrolul, la maximul ultimilor 13 ani

19.03.2004, 00:00 26



Pretul petrolului pe piata americana a ajuns ieri la cel mai inalt nivel din 1990, pe masura ce amenintarile teroriste continua sa exercite o presiune asupra pietei mondiale.



Pe bursa din New York, petrolul era tranzactionat joi la 38,13$, in timp ce la Londra pretul scazuse cu 21 de centi, pana la nivelul de 33,32$.



Planurile Organizatiei Mondiale a Petrolului (OPEC) de a reduce cotele de productie incepand cu 1 aprilie cu un milion de barili pe zi si cresterea cererii din China au impins in ultimile zile preturile la valori similare celor din timpul razboiului din Golf.



Raportul publicat miercuri de Departamentul american al Energiei, prin care se confirma cresterea rezervelor de petrol ale Statelor Unite, a contribuit de asemenea la mentinerea nivelului inalt al pretului. Cu toate acestea, rezervele de petrol raman sub media ultimilor cinci ani, existand ingrijorari ca producatorii nu vor putea satisface cererea in lunile care urmeaza.



Desi ingrijorat aceasta evolutie, Purnomo Yusgiantoro, presedintele OPEC, a declarat ca nu intentioneaza sa renunte la planul de reducere a productiei.



In ultima perioada, un numar tot mai mari de oficiali si companii si-au exprimat ingrijorarea ca nivelul ridicat al pretului va afecta cresterea economica.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24